Linkovi

Glasanje o stranačkom povjerenju britanskom premijeru


Britainski premijer Boris Johnson
Britainski premijer Boris Johnson

Konzervativni zastupnici u Velikoj Britaniji održaće 6. juna od 19 do 21 sat glasanje o povjerenju premijeru Borisu Johnsonu.

Ako Johnson izgubi povjerenje, biće smijenjen s dužnosti premijera, a zatim će se odlučivati o njegovoj zamjeni. Ako pobijedi, ne može se suočiti s još jednim izazovom godinu dana prema sadašnjim stranačkim pravilima.

Glasanje o povjerenju zatražila su najmanje 54 konzervativna zastupnika. Međutim, za izglasavanje nepovjerenja potrebno je da protiv njega glasa većina, odnosno najmanje 180 konzervativnih zastupnika.

Desetine konzervativnih zastupnika izrazili su zabrinutost oko toga može li Johnson (57) i dalje da upravljaVelikom Britanijom, koja je suočena s rizikom od recesije, rastom cijena goriva i hrane, a trenutno i sa saobraćajnim haosom u Londonu zbog štrajka.

Glasanje o povjerenju konzervativaca kasnije tokom ponedeljka 6. juna je prilika da se "povuče crta i krene dalje", rekao je portparol Downing Streeta.

"Premijer pozdravlja priliku da iznese svoj slučaj zastupnicima kada će ih podsjetiti na to da kada su ujedinjeni i fokusirani na pitanja važna za glasače, onda nema veće političke sile", dodao je portparol ubrzo nakon što je glasanje najavljeno.

Johnsona se u zadnje vrijeme nalazio na udaru kritika i zbog kršenja mjera tokom pandemije COVID-19.

Najmanje 54 konzervativna člana parlamenta moraju službeno uputiti zahtjev predsjedniku stranačkog Odbora kako bi se pokrenula procedura za glasanje.

Izvor: BBC, AFP, AP
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG