Linkovi

Ključni ministri u britanskoj vladi podnijeli ostavke, Johnson gubi povjerenje


Britanski premijer Boris Johnson ispred rezidencije u ulici Downing Street, u Londonu (Foto: Reuters/Peter Nicholls)
Britanski premijer Boris Johnson ispred rezidencije u ulici Downing Street, u Londonu (Foto: Reuters/Peter Nicholls)

Ministri finansija i zdravlja u britanskoj vladi su u utorak podnijeli ostavke, što bi moglo da označi kraj mandata premijera Borisa Johnsona nakon što je pokušao da se izvini za posljednji skandal u svojoj administraciji, prenosi agencija Reuters.

Ministar finansija Riši Sunak i ministar zdravlja Sadžid Džavid uputili su pisma premijeru u kojem su kritikovali njegovu sposobnost da vodi administraciju koja poštuje standarde.

Ostavke su podnijeli u trenutku kada se Johnson izvinjavao zbog toga što je, kako je naveo, pogrešio i nije shvatio da jedan član parlamenta ne može da obavlja položaj u vladi zbog tužbi za seksualne prestupe.

Johnson je bio pod pritiskom da objasni šta je znao o optužbama protiv poslanika Krisa Pinčera, koji je optužen da je neprimjereno dodirivao dva muškarca u jednom privatom klubu.

Sunak i Džavid su javno podržali Džonsona tokom višemjesečnog skandala zbog poteza njegove administracije i izvještaja o zabavama u kabinetu i rezidenciji kojima su prekršene stroge mjere za suzbijanje kovida 19.

Sunak, koji se navodno privatno sukobljavao sa premijerom zbog budžeta, poručio je u pismu da mu nije bilo lako da podnese ostavku "dok svijet trpi ekonomske posljedice pandemije, rata u Ukrajini i drugih ozbiljnih izazova".

"Međutim, javnost s pravom očekuje od vlade da se ponaša primjereno, kompetentno i ozbiljno. Prepoznajem da bi ovo mogao da bude moj posljednji ministarski položaj, ali vjerujem da vrijedi boriti se za ove standarde i zbog toga podnosim ostavku", napisao je Sunak.

Džavid je naveo da su mnogi poslanici i javnost izgubili povjerenje u Johnsonovu sposobnost da upravlja u interesu zemlje.

"Nažalost, ova situacija se neće promijeniti pod vašim vođstvom - i zbog toga ste izgubili i moje povjerenje", napisao je Džavid u pismu Johnsonu.

Britanski premijer je u pismu dvojici bivših ministara naveo da mu je žao što su podnijeli ostavke. Ostavku je u međuvremenu podnio i potpredsjednik Konzervativne stranke, kao i tri člana parlamenta iz te partije koji su obavljali niže funkcije u vladi.

Pojedini članovi Johnsonove Konzervativne stranke pokušavaju da obnove napore za njegovu smjenu samo mesec nakon što je preživio glasanje o povjerenju.

"Gotov je. Ne bi trebalo da produžava agoniju. Time iskazuje nepoštovanje prema svojim kolegama, stranci i zemlji", rekao je za Reuters neimenovani član parlamenta iz Konzervativne stranke, koji je prethodno bio lojalan Johnsonu.

Sa tom ocjenom se saglasio još jedan njegov kolega.

"Gotovo je. Bio bih iznenađen ako bi izdržao do ljeta".

Uprkos sve većem nezadovoljstvu konzervativaca, dva izvora bliska Johnsonu navela su za Reuters da očekuju da će on ostati na položaju premijera. Johnson je brzo imenovao i nove ministre finansija, zdravlja i obrazovanja. Johnson i dalje ima podršku nekoliko ključnih ministara, među kojima je i šefica diplomatije Liz Tras koja je poručila da podržava Džonsona "100 odsto".

Lider opozicione Laburističke stranke Kir Starmer rekao je da su oni koji podržavaju Johnsona saučesnici u njegovom načinu rada.

"Nakon nemorala, skandala i neuspjeha, jasno je da vlada sada pada", poručio je Starmer.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG