Linkovi

Ekonomija Velike Britanije u recesiji, izborni izazov za Sunaka


Britanska ekonomija pala je u recesiju u drugoj polovini 2023., što je bila teška pozadina za premijera Rishija Sunaka koji je obećao da će potaknuti rast uoči izbora koji se očekuju kasnije ove godine.

Bruto domaći proizvod (BDP) smanjen je za 0,3% gore od očekivanog u tri mjeseca do decembra, nakon što je smanjen za 0,1% između jula i septembra, pokazuju zvanični podaci.

Reutersova anketa ekonomista je ukazala na manji pad od 0,1% u periodu od oktobra do decembra.

Sterling je oslabio u odnosu na dolar i euro. Investitori su povećali svoje opklade na ovogodišnje smanjenje kamatnih stopa Banke Engleske (BoE), a kompanije su tražile dodatnu pomoć od vlade u planu budžeta koji treba da bude 6. marta.

"Preduzeća nisu gajila iluzije o poteškoćama s kojima se suočavaju, a ova vijest će bez sumnje zvoniti na uzbunu za vladu", rekao je Alex Veitch, direktor politike i uvida u Britanskim privrednim komorama.

"Kancelar mora iskoristiti svoj budžet za nešto manje od tri sedmice kako bi postavio jasan put za rast firmi i ekonomije."

Ministar finansija Jeremy Hunt rekao je da postoje "znakovi da britanska ekonomija skreće " i "moramo se držati plana - smanjenje poreza na rad i poslovanje kako bismo izgradili snažniju ekonomiju".

Medijski izvještaji navode da je Hunt nastojao smanjiti milijarde funti iz planova javne potrošnje kako bi financirao predizborno smanjenje poreza u svom budžetu.

Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) saopštila je da je ekonomija porasla za 0,1% tokom 2023. u poređenju sa 2022. BoE je saopštila da očekuje da će proizvodnja blago porasti u 2024. godini, ali samo za 0,25%.

Britanska ekonomija stagnira skoro dvije godine, iako su recesije u zemlji postale sve rijeđe kako ekonomija postaje sve veća i zrelija.

Pandemija COVID-19 je početkom 2020. godine izazvala najdublju kontrakciju zabilježena u dva kvartala. Prije toga je globalna finansijska kriza izazvala ozbiljnu recesiju koja je trajala nešto više od godinu dana, od drugog kvartala 2008. do drugog kvartala 2009. godine.

Podaci od srijede pokazuju da se inflacija u januaru zadržala na nižim od očekivanih 4,0%, što je oživjelo razgovore među investitorima o smanjenju stope BoE već u junu. Ali snažan rast plata koji je objavljen u utorak je naglasio zašto BoE ostaje oprezna.

Pad BDP-a u četvrtom tromjesečju bio je najveći od prva tri mjeseca 2021. godine kada je Britanija uvela nova ograničenja COVID-19.

Ekonomska proizvodnja je u decembru pala za 0,1 odsto na mjesečnom nivou nakon rasta od 0,2 odsto u novembru, saopštio je ONS. Anketa Reutersa pokazala je pad od 0,2% u decembru.

Iz ONS-a navode da su sektori proizvodnje, građevinarstva i veleprodaje najviše doprinijeli padu BDP-a u posljednja tri mjeseca prošle godine.

BDP po osobi opadao je u svakom tromjesečju 2023. i nije rastao od početka 2022., što predstavlja najduži takav period od početka evidencije 1955. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG