Linkovi

VEHID ŠEHIĆ: Ne očekujem da će Inzko sankcionisati Dodika


Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije Pod lupom
Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije Pod lupom

Komentarišući izjavu Milorada Dodika o „bošnjačkoj okupaciji Drine”, analitičar Vehid Šehić smatra da je riječ o neodgovornoj izjavi i sa političke i sa ljudske strane.

Neprihvatljivo je, kaže Šehić, da bilo ko u Bosni i Hercegovini (BiH) sebi uzima za pravo da okupacijom nazove pravo ljudi da se vrate u svoja prijeratna mjesta.

„Da li su okupatori oni koji se vraćaju danas u Drvar, Glamoč, Grahovo, Gacko, Nevesinje, Srebrenicu, Bratunac, Odžak? Ne, oni su samo povratnici i treba im pomoći da izbore to pravo, a to je država dužna, kako na državnom nivou, tako i oba entiteta”, navodi Šehić.

Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, održao je govor 7. jula u Bratuncu u kojem je kazao:

„Poznati su projekti fondacija, prije svega islamskih, koji su tražili samo, usmjeravali svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otabdžinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način i mi to moramo da znamo.”

Reagovao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije, tražeći od visokog predstavnika Valentina Inzka i Vijeća za implementaciju mira da sankcionišu Dodika.

Uputio je i pismo Tužilaštvu BiH, smatrajući da postoji osnov sumnje da je Dodik počinio krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Na pitanje očekuje li sankcije međunarodne zajednice u BiH prema Dodiku, Šehić kaže: „Ne očekujem ništa, jer je situacija takva u Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik je reagovao na način kako je reagovao."

O predmetu koji je Tužilaštvo BiH formiralo protiv Dodika zbog sporne izjave, on kaže da će se voditi istraga, ali ne zna da li će biti elemenata krivičnog djela za dalji tok predmeta.

"I to će biti opet u svrhu predizborne kampanje (…)", navodi Šehić.

Predizborna kampanja je odavno krenula, navodi Šehić, napominjući da „prva tri čovjeka” kreiraju političke krize svako malo.

„Ako analiziramo njihova ponašanja, ovdje radi svako za sebe i za drugu dvojicu. I to je jedan oprobani metod kako dođu ponovo na vlast bez velikog truda”, kaže on.

On želi da vjeruje da građani suočeni sa svim problemima više ne prihvataju takav zov za neku novu homogenizaciju tri naroda u BiH.

„Počinju razmišljati na jedan drugačiji način, jer oni daleko više žele da se gradi jedan normalan zajednički život, komšijski život da pomažu jedni drugim, jer su svi u jako teškoj situaciji bez obzira da li neko pripada Bošnjaku, Srbinu ili Hrvatu. Možda i to političari iz vrha znaju pa su onda još žešći u nekim svojim političkim istupima”, smatra Šehić.

Pojašnjava da je takvog razmišljanja nakon što je posjetio svaku općinu u zemlji i razgovarao sa ljudima.

„Oni meni bude nadu da će se u ovoj zemlji daleko bolje živjeti, u prvom redu zahvaljujući njima, kada određeni krugovi i određeni političari uskoro počnu odlaziti sa političke scene”, kaže Šehić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG