Linkovi

Izetbegovićeva pisma o Dodikovom antidaytonskom ponašanju


Bakir Izetbegović poslao pisma Tužilaštvu BiH, Valentinu Inzku i Vijeću za implementaciju mira (Fotografija preuzeta sa web stranice Predsjedništva BiH)
Bakir Izetbegović poslao pisma Tužilaštvu BiH, Valentinu Inzku i Vijeću za implementaciju mira (Fotografija preuzeta sa web stranice Predsjedništva BiH)

Nekoliko dana nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) obustavilo istragu protiv Milorada Dodika u slučaju „Referendum”, ta institucija je zaprimila prijavu kojom Bakir Izetbegović navodi da postoji osnov sumnje da je Dodik počinio krivično djelo.

Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), prijavio je Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), zbog zbog dijela govora održanog u Bratuncu 7. jula:

„Poznati su projekti fondacija, prije svega islamskih, koji su tražili samo, usmjeravali svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otabdžinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način i mi to moramo da znamo.”

Prema Izetbegoviću, iz izjave proizilazi osnov sumnje da je Dodik počinio krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Od Tužilaštva BiH očekuje da postupi u skladu sa zakonom i da ga obavijesti o odluci.

„Navedena izjava Milorada Dodika predstavlja i ozbiljnu prijetnju kojom se u većem razmjeru ili sa širim posljedicama želi spriječiti izbjeglice ili raseljena lica da se vrate u svoj dom ili da koriste svoju imovinu koje su bili lišeni”, navodi Izetbegović u pismu.

Prije nekoliko dana, iz te institucije je stigla obavijest da je obustavljena istraga protiv Dodika za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i sprovođenja refrenduma o Danu RS održanog u septembru prošle godine.

Razlog obustave istrage, kako je obrazložilo Tužilaštvo BiH, proizilazi iz toga što tokom istrage nije pronađeno dovoljno dokaza koji bi upućivali na Dodikovu krivicu.

Uz Tužilaštvo BiH, Izetbegović je drugim pismom zatražio da visoki predstavnik Valentin Inzko i Upravni odbor za implementaciju mira sankcionišu Dodika.

„Upozoravam vas da je krajne vrijeme da konkretnim i odlučnim mjerama odgovorite na ovu po mir, sigurnost i napredak BiH najozbiljniju i rastuću prijetnju”, dio je Izetbegovićevog pisma.

Navodi da je Dodikova izjava o „okupaciji Drine” najopasnija od rata.

Dodikov odgovor

Milorad Dodik: Ignorisati Izetbegovića
Milorad Dodik: Ignorisati Izetbegovića

Na Izetbegovićeva pisma Dodik je odgovorio da takav pokušaj predstavlja pokušaj kontinuirane kriminalizacije rukovodstva RS, prenosi Srpska novinska agencija.

Dodao je da se nakon predmeta „Referendum” sada nastoji teretiti „antidaytonsko djelovanje”, te da Izetbegovića treba ignorisati.

„Bošnjaci slobodno žive u Bratuncu, Srebrenici i na nekim drugim mjestima. Nisam rekao da ne moraju da dođu, 99 odsto imovine vraćeno je prijeratnim vlasnicima, mnogi projekti obnove su urađeni i znatan broj tu živi, ništa im ne smeta”, kazao je Dodik.

Mediji prenose da je Tužilaštvo BiH angažovalo tužioca u vezi Izetbegovićevog pisma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG