Linkovi

Anketa: Većina Amerikanaca za nastavak pomoći Ukrajini


Radnici istovaruju pošiljku vojne pomoći u sklopu sigurnosne pomoći Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini, u zračnoj luci Boryspil, Ukrajina, 11. februar 2022.
Radnici istovaruju pošiljku vojne pomoći u sklopu sigurnosne pomoći Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini, u zračnoj luci Boryspil, Ukrajina, 11. februar 2022.

Većina Amerikanaca (57%) vjeruje da bi Sjedinjene Države trebale nastaviti slati vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini u njihovoj borbi protiv ruske agresije, pokazuje nova anketa objavljena u četvrtak.

U godišnjem istraživanju Instituta Ronald Reagan, samo trećina ispitanika (33%) kaže da vjeruje da Sjedinjene Države ne mogu priuštiti da troše više na sukob i riskiraju dalje provociranje Rusije.

Osamdeset i dva posto ispitanika doživljava Rusiju kao neprijatelja, što je znatno veći procenat od 2018. i prošle godine, kada je oko dvije trećine (65%) ispitanika smatralo Rusiju neprijateljem.

S tim u vezi, 76% Amerikanaca Ukrajinu smatra saveznikom, što je značajan porast u odnosu na 2021. kada se tako osjećalo manje od polovice (49%) ispitanika.

Ruska invazija na Ukrajinu započela je 24. februara Rusija je pokrenula niz raketnih napada i poslala do 200.000 ruskih vojnika u Ukrajinu u nastojanju da svrgne vladu i kontrolira ukrajinski teritorij. Ruske snage brzo su zauzele teritorij u nadolazećim danima, ali nisu uspjele zauzeti Kijev.

Od tada su ukrajinske snage natjerale ruske snage na niz povlačenja na sjeveru i jugu Ukrajine.

U skladu s prethodnim istraživanjima Instituta Ronald Reagan, većina (60%) Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o NATO-u, budući da je savez ojačao kako bi podržao Ukrajinu i ojačao obranu na svom istočnom krilu s Rusijom.

XS
SM
MD
LG