Linkovi

Blinken: Putinovi napadi na ukrajinsku infrastrukturu neće podijeliti saveznike Kijeva


Američki državni sekretar Antony Blinken govori na konferenciji za novinare poslije ministarskog sastanka NATO-a u Bukureštu (Foto: REUTERS/Stoyan Nenov)
Američki državni sekretar Antony Blinken govori na konferenciji za novinare poslije ministarskog sastanka NATO-a u Bukureštu (Foto: REUTERS/Stoyan Nenov)

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u srijedu da je ruski predsjednik Vladimir Putin usmjerio "vatru i bijes" na civilno stanovništvo u Ukrajini i upozorio da ruska strategija napada na ključnu infrastrukturu neće podijeliti zemlje koje podržavaju Kijev.

"Grijanje, voda, struja...to su nove mete predsjednika Putina. Žestoko ih gađa. Ta brutalnost prema ukrajinskom narodu je varvarska", poručio je Blinken na konferenciji za novinare u Bukureštu poslije dvodnevnog samita ministara spoljnih poslova NATO-a.

Blinken je optužio Putina da pokušava da podijeli zapadnu koaliciju i da je natjera da napusti Ukrajinu, tako što Ukrajince izgladnjuje i ostavlja ih bez grijanja, te podstiče rast cijena energenata ne samo samo širom Evrope, već i svijeta.

"Ta strategija ne daje i neće dati rezultat. Nastavićemo da pokazujemo da nije u pravu. To sam čuo jasno i glasno od svake zemlje ovdje u Bukureštu", dodao je Blinken.

Rusija od oktobra izvodi žestoke nedeljne napade na ukrajinsku elektro-mrežu i grejnu infrastrukturu. Kijev i njegovi saveznici ističu da je riječ o namjernoj kampanji da se naudi civilima i da je to ratni zločin.

Sjedinjene Države i zapadni saveznici usredsređeni su na to da Ukrajini pošalju gotovinu i neophodnu opremu za poboljšanje energetske infrastrukture. Zbog ruskih napada, milioni Ukrajinaca su u mraku i bez grijanja na temperaturama ispod nule.

Washington je u utorak najavio da će izdvojiti 53 miliona dolara za kupovinu opreme za ukrajinsku elektro-mrežu i da će je hitno isporučiti, nakon što je Kijev saopštio da su mu potrebni transformatori, agregati i sistemi za protivvazdušnu odbranu.

Blinken je rekao da američka vojska radi na tome da osigura da Rusija ponovo ne uništu opremu koja bi Ukrajini trebalo da pomogne da popravi oštećenu energetsku infrastrukturu.

"Takođe pokušavamo da budemo veoma promišljeni u naporima da uspostavimo najbolju moguću odbranu za ključnu energetsku infrastrukturu u Ukrajini da ne bi ponavljali isti proces", naglasio je američki državni sekretar.

Takođe je naveo da je glavna poruka NATO samita bila da će se nastaviti zapadna podrška Ukrajini i da je alijansa svjesna da predstoji teška zima.

"Naša zajednička riješenost da podržimo Ukrajinu i dalje će biti čvrsta. Sada, tokom zime, i dok god je potrebno da bi Ukrajina bila uspješna", zaključio je američki diplomata.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG