Linkovi

Većina Amerikanaca podržava strožije zakone o kontroli oružja


Vatreno oružje u prodavnici u New Yorku. (Foto: REUTERS/Shannon Stapleton)
Vatreno oružje u prodavnici u New Yorku. (Foto: REUTERS/Shannon Stapleton)

Većina punoljetnih Amerikanaca želi strožije zakone o oružju i smatra da oružano nasilje raste širom zemlje, pokazuju rezultati novog istraživanja javnog mnijenja prema kojem postoji široka javna podrška za niz restrikcija, uključujući mnoge koje podržava većina republikanaca i vlasnika oružja.

Prema anketi Harris škole za javnu politiku Univerziteta Chicaga i Associated Pressa - Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC, strožije zakone podržava 71 posto Amerikanca, od kojih su oko polovine republikanci, velika većina demokrata i većina onih u domaćinstvima sa oružjem.

Anketa je sprovedena od 28. jula do 1. augusta, nakon niza masovnih ubistava - od prodavnice u New Yorku do škole u Texasu i parade na Dan nezavisnosti u Illinoisu - i rasta broja žrtava oružanog nasilja 2020. godine zbog kojeg je to pitanje dobilo veću pažnju u javnosti.

Ukupno, 80 posto Amerikanaca smatra da oružano nasilje raste širom zemlje, dok dvije trećine ocjenjuje da raste u njihovoj državi, mada manje od polovine vjeruje da je to slučaj u mjestima u kojima žive, pokazuju rezultati ankete.

Pitanje kako spriječiti oružano nasilje već dugo vremena izaziva podjele među političarima i biračima, zbog čega je teško promijeniti zakone o oružju. Konzervativna većina u Vrhovnom sudu je u junu proširila pravo na nošenje oružja, ocjenom da je ustavno pravo građana da nose vatreno oružje u javnosti radi samoodbrane.

Kasnije istog mjeseca, predsjednik Joe Biden potpisao je zakon o kontroli oružja, koji je usvojen uz podršku obje stranke. Zakon, odobren poslije niza pucnjava kao što je ona u Uvaldeu u Texasu, gdje je ubijeno 19 učenika i dvije nastavnice, predstavljao je umjereni kompromis i najznačajniju mjeru za rješavanje pitanja oružanog nasilja koja je usvojena u Kongresu posljednjih više decenija.

Prema istraživanju javnog mnijenja, većina punoljetnih građana smatra da su smanjenje oružanog nasilja i zaštita prava na oružje važna pitanja. Većina Amerikanaca, iz obje stranke, podržava bezbjednosnu provjeru svih kupaca oružja na nacionalnom nivou i zakon kojim se mentalno oboljele osobe sprječavaju da kupuju oružje.

Također podržavaju da se sudovima dozvoli da privremeno spriječe ljude za koje se smatra da su opasni po sebe i druge, da kupe oružje, da se podigne starosna granica za kupovinu na 21. godinu širom zemlje, te da se zabrani onima koji su osuđeni za porodično nasilje da kupe oružje.

Istraživanje pokazuje i da 59 posto Amerikanaca podržava zabranu AR-15 i sličnih automatskih puški, a podrška za to je mnogo veća među demokratama - 83 posto - nego republikancima - 35 procenata.

Prema novoj anketi, 88 posto Amerikanaca smatra da je sprječavanje masovnih pucnjava izuzetno ili veoma važno, a gotovo isti procenat ima isto mišljenje o smanjenju oružanog nasilja. Međutim, 60 posto kaže da je veoma važno da ljudi mogu da posjeduju oružje radi lične zaštite.

Ukupno, 52 procenta Amerikanaca - među kojima 65 posto republikanaca i 39 posto demokrata - kaže da su smanjenje masovnih pucnjava i zaštita prava na oružje za ličnu zaštitu veoma važni.

Profesor na Univerzitetu Chicaga Jens Ludvig kaže da rezultati ankete pokazuju da strahovanja protivnika ograničenja na nošenje oružja nisu opravdana. Organizacije koje promovišu pravo na nošenje oružja, koje predvodi Nacionalo udruženje vlasnika vatrenog oružja (NRA), tvrde da će bilo kakve restrikcije dovesti do nacionalnih zabrana svih oružja i municije.

Međutim, Ludvig, direktor Kriminalističke laboratorije Univerziteta Chicaga, kaže da anketa pokazuje da su stavovi većine Amerikanaca kompleksniji i da postoji podrška za određene promjene čak i među republikancima, koji se na zvaničnim pozicijama često protive kontroli oružja.

Istraživanje pokazuje i da samo oko 30 posto Amerikanaca podržava zakon kojim se ljudima omogućava da nose oružje u javnosti, bez dozvole. Od toga, 78 posto demokrata je protiv, dok je među republikancima, 47 procenata ZA a 39 protiv.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG