Linkovi

Valentin Inzko nada se promjenama nakon izbora u BiH, 'jer bez njih, izbori nisu niti potrebni'


Tri milijuna glasača odlučivalo je o osam tisuća kandidata iz 39 stranaka i 11 koalicija
Tri milijuna glasača odlučivalo je o osam tisuća kandidata iz 39 stranaka i 11 koalicija

Zapadne zemlje brine uspjeh aktualnih srpskih čelnika. One smatraju da će BiH jedino jačanjem središnjih institucija države prevladati ekonomsku krizu te postati ozbiljan kandidat za Europsku uniju i NATO.

Preliminarni rezultati izbora u Bosni i Hercegovini pokazuje da će tamošnje tročlano predsjedništvo i dalje vjerojatno biti blokirano. Naime, dvojica će članova – kako se čini – i dalje zastupati ideju zajedničke države dok će se jedan, srpski, zalagati za njezinu podjelu. Kako za Glas Amerike javlja Stefan Bos, međunarodna je zajednica i ove godine s pozornošću pratila izbore u BiH.

Više od tri milijuna glasača glasalo je za čak osam tisuća kandidata na više razina – od nacionalnog parlamenta, preko zakonodavnih tijela u dva entiteta, pa do predsjedništva države. Novi član u predsjedništvu Bosne i Hercegovine je Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića, koji je nakon izbora izjavio: "Stabilizirat ćemo situaciju i omogućit bolju budućnost građanima Bosne i Hercegovine, a to znači mir i bolje šanse za gospodarski razvoj."

Hrvatski će narod u Bosni i Hercegovini ponovno zastupati socijaldemokrat Željko Komšić, kojeg se također smatra zastupnikom zajedničke, multinacionalne države. Međutim, najveće šanse za ulazak u predsjedništvo iz redova Srba ima njegov sadašnji član Nebojša Radmanović, iz stranke koja se zove Savez neovisnih socijaldemokrata – koji želi da se srpski entitet izdvoji iz Bosne i Hercegovine. Tako misli i premijer srpskog entiteta Milorad Dodik, koji će – kako se očekuje – u novom mandatu biti predsjednik Republike Srpske.

Zapadne zemlje to brine. One smatraju da će BiH jedino jačanjem središnjih institucija države prevladati ekonomsku krizu te postati ozbiljan kandidat za Europsku uniju i NATO. Povjerenik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko, izjavio je da se nada da će nakon izbora doći do promjena – jer bez njih – kako je naglasio, 'izbori nisu niti potrebni'.

Na jučerašnjim je izborima glasalo nešto više od polovice glasača.

XS
SM
MD
LG