Linkovi

Vakcina protiv gripe ne povećava rizik obolijevanja od COVID-19


Vakcina protiv gripe
Vakcina protiv gripe

Dezinformacije obeshrabruju ljude da prime vakcinu protiv gripe.

Nekoliko narativa dezinformacija kruže o vakcini protiv gripe: jedan je da ova vakcina uzrokuje smrt, zatim onaj da osobe koje prime vakcinu protiv gripe imaju težu kliničku sliku COVID-19, te onaj da osobe koje prime vakcinu protiv gripe imaju veći rizik da obole od COVID-19 i da je smrtnost od COVID-19 među vakcinisanim protiv gripe veća nego među nevakcinisanim. Sve ovo su netačnosti, ali obeshrabruju ljude da prime vakcinu protiv gripe.

2014. je zabilježeno nekoliko smrtnih slučajeva starijih osoba nakon vakcinacije protiv gripe, ali ovdje se nije radilo o neželjenoj reakciji, nego o neželjenim događajima. Neželjeni događaji su, po definiciji, oni događaji koji nastupe nakon uzimanja lijeka ili primanja vakcine, ali nisu uzročno-posljedično povezani s tim. U Italiji su te osobe primile vakcinu Fluad, koja kod nas nije registrovana i dostupna.

Vakcina protiv gripe koja je obično dostupna kod nas je Vaxigrip (Vaxigrip Tetra), proizvođača Sanofi Pasteur. Također, Evropska agencija za lijekove je povodom ovih događaja izdala saopštenje da nema dokaza da je Fluad vakcina uzrok ovih smrtnih slučajeva.

Što se tiče toga da je vakcina protiv gripe opasna jer povećava smrtnost od COVID-19, postoje dva izvora ove dezinformacije. Jedna je manipulativna interpretacija jednog istraživanja Američkog ministarstva odbrane o virusnoj interferenciji, odnosno pojavi da zaraza jednim virusom, poput virusa influence, smanjuje rizik zaraze nekim drugim virusom.

Originalna studija, objavljena u naučnom časopisu Vaccine u januaru 2020. godine, istraživala je mogućnost virusne interferencije na populaciji uposlenika Američkog ministarstva odbrane u sezoni 2017-2018. i zaključila da ima malo dokaza za ovaj fenomen u ovom slučaju.

Pogrešno je tumačenje ove studije da osobe vakcinisane protiv gripe imaju 36% veću mogućnost da se zaraze nekim koronavirusom (2017-2018. se nije znalo za SARS-CoV-2) . Studija nije dokaz da oni koji se vakcinišu protiv gripe imaju veći rizik obolijevanja od COVID-19 niti se studija time bavila.

Nedavno su se pojavile i studije koje tvrde suprotno – da vakcina protiv gripe ima i djelimičan zaštitni efekat protiv novog koronavirusa. Ova nizozemska studija se nalazi na pre-print platformi medRxiv, što znači da je nisu recenzirali stručnjaci iz odgovarajuće uže naučne oblasti te da će biti potrebne rigoroznije studije da se ovaj efekat vakcine protiv gripe potvrdi ili pokaže kao nedovoljno jak.

Druga studija, objavljena u časopisu PeerJ , koji zapravo nije neki visokorangirani, a pogotovo ne prestižni časopis, tvrdi da postoji pozitivna korelacija između broja oboljelih od COVID-19 i vakcinisanih protiv gripe među starijom populacijom.

Ova studija ima puno metodoloških manjkavosti, a bitno je istaći i da je autor studije, Christian Wehenkel, specijalista šumarske genetike, dakle niti je epidemiolog, niti vakcinolog, imunolog, niti specijalista iz oblasti javnog zdravstva ili medicine uopšte.

U spomenutoj studiji nisu uključeni drugi parametri, poput toga da li su vakcinisane osobe imale dijabetes, kakav su pristup zdravstvenoj skrbi imale i mnogi drugi. Zatim, radi se o ekološkoj studiji, u kojima su populacije slabo definisane i kontrolisane, te tako predstavljaju slabiji nivo dokaza za nešto. Ova studija nije ni pokušala izvesti pravu analizu korelacije, jer to što se nešto desilo nakon nečega, ne mora isključivo značiti da je ono prvo uzrok drugog.

Sistematski pregledi dokaza pokazuju kako nema jake korelacije između toga da vakcine protiv gripe povećavaju rizik obolijevanja od COVID-19 il pojavu teže kliničke slike i smrtnog ishoda. Drugim, riječima, nema razloga da neko ko spada u grupu pod naročitim rizikom od gripe ili ko se želi vakcinisati protiv gripe to ne uradi, nego, štaviše, treba se vakcinisati i time bar smanjiti rizik obolijevanja od jedne bolesti protiv koje se možemo boriti vakcinama.

Istraživanja pokazuju i da je moguće u isto vrijeme imati infekcije uzrokovane i virusim gripe i virusom SARS-CoV-2 što znatno komplikuje i otežava kliničku sliku i odgovor organizma na infekciju.

Osobe koje imaju naročit rizik obolijevanja od gripe te razvoja teže kliničke slike influence, koja iscrpljuje organizam i može voditi ka tome da je osobu potrebno hospitalizirati su stariji od 65 godina i trudnice. Također, grupa ljudi za koju je preporučljivo da se vakcinišu su i zdravstveni radnici, pogotovo oni u domovima zdravlja, koji dolaze dnevno u doticaj sa mnogo ljudi.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG