Linkovi

Uspjeh krajnje desnice na izborima za Evropski parlament, većinu ipak zadržavaju partije oko centra


Prvi preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament u Briselu, 9. juna 2024.
Prvi preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament u Briselu, 9. juna 2024.

Stranke krajnje desnice ostvarile su uspjeh na izborima za Evropski parlament u nedjelju, dodajući neizvjesnost budućem političkom pravcu EU.

Izlazne ankete predviđaju da bi centar, liberalne i socijalističke partije zadržale većinu u parlamentu od 720 mjesta, ali bi izgubile oko 28 mesta.

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona potukla je krajnje desničarska partija Marine Le Pen.

Macron je rekao da je rezultat EU bio sumoran za njegovu vladu i da nije mogao da ga ignoriše, što ga je navelo da raspiše vanredne nacionalne izbore.

Ako partija Le Penove, Nacionalni skup, osvoji parlamentarnu većinu, Macron bi ostao bez uticaja na unutrašnje poslove.

Njemački kancelar Olaf Scholz također je proveo bolnu noć.

Njegove socijaldemokrate postigle su najgori rezultat ikada, trpeći poraz od konzervativaca demohrišćana i tvrdo desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

U međuvremenu, izlazne ankete pokazale su da je italijanska premijerka Giorgia Meloni ojačala svoju poziciju, sa svojom arhikonzervativnom grupom Braća Italije na vrhu.

Uprkos prodoru krajnje desnice u nedelju, centralizovana izlazna anketa pokazala je da će Evropska narodna partija desnog centra, ili EPP, i dalje biti najveća politička porodica u novom sazivu, pa čak i dobiti pet mjesta više, odnosno imati ukupno 189 poslanika.

To su dobre vijesti za članicu EPP Ursulu von der Leyen koja se nada drugom petogodišnjem mandatu na čelu moćne izvršnog tela EU.

Dok su pristizali rezultati, von der Leyen se ubrzo predstavila kao štit od ekstrema.

"Centar se drži", rekla je ona. "Ali istina je i da su ekstremi na lijevoj i na desnici dobili podršku, i zato rezultat donosi veliku odgovornost za stranke u centru."

Prema analitičarima, uzrok za dobitke nacionalističkih partija širom Evrope je u nezadovoljstvu zbog rastućih cijena, zabrinutosti oko migracija i cijene zelene tranzicije, kao i rata u Ukrajini.

Konzervativci će sada nastojati da svoje pobjede pretoče u uticaj na politiku EU.

Pomjeranje udesno unutar Evropskog parlamenta može otežati donošenje novih zakona koji bi mogli biti potrebni da se odgovori na bezbjednosne izazove, uticaj klimatskih promjena ili industrijsku konkurenciju iz Kine i Sjedinjenih Država.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG