Linkovi

SAD: Konačno... nakon 70 godina!


Predsjednik SAD barack Obama danas je, u povodu Dana veterana, američkog nacionalnog praznika, položio vijenac na Spomenik neznanim vojnicima
Predsjednik SAD barack Obama danas je, u povodu Dana veterana, američkog nacionalnog praznika, položio vijenac na Spomenik neznanim vojnicima

Tokom Drugog svjetskog rata Norman Lear bio je mitraljezac na bombarderu B-17. Roscoe Brown bio je pilot aviona-lovca.

Dvojica američkih ratnih veterana, članova avionskih posada u Drugom svjetskom ratu, danas su bila u New Yorku. Njima je, uz mnoge druge, u povodu Dana veterana, nacionalnog praznika kojim Sjedinjene Države odaju počast svim njenim vojnicima, izražena zahvalnost za hraborst iskazanu u borbama za slamanje njemačke nacističke vojne mašinerije.

Nikada ranije nisu se sreli mada su se njihovi borbeni putevi ukrštavali.... I više od toga.

Zračni udari američke ratne avijacije na ciljeve u nacističkoj Njemačko bili su sastavni dio borbenih operacija. Bombardere su pritili i štitili avioni-lovci. U avionima su bili sada 93-godišnjaci Norman Lear i Roscoe Brown.

Norman, poslije rata televizijski stvaralac, bio je mitraljezac na bombarderu B-17, učesnik 52 borbene misije iznad Njemačke.

Roscoe, pilot borbenog lovca, pripadnik grupe Tuskegee, popularno nazvane jedinice američkih pilota afričkog porijekla. Mada se nikada do sada nisu se sreli, osjećali su da su jedan drugom prijatelji za cijeli život.

Prilikom jedne od misija iznad Berlina, Roscoe Brown je pilotirao avionom iz grupe aviona-lovaca koji su pratili formaciju bombardera. U jednom od tih bombardera letio je Norman Lear.

Roscoe i danas dobro pamti taj dan:

"Na nebu u blizini Berlina ugledao sam njemački avion kako se usmjerava prema našim bombarderima. Uspio sam uletjeti u mrtvi ugao vidokruga njemačkog pilota, naći se nešto ispod i iza njemačkog lovca i paljbom iz mog aviona oboriti neprijateljsku letjelicu. Da li sam spasio živote posade naših bombardera? Znam da jesam. Moj zadatak bio je štititi bombardere."

Za zračne misije na Berlinom, od polijetanja iz Italije do povratka nazad, bilo je potrebno ukupno 16 sati, prisjeća se Norman Lear. I ističe da je uspjeh presudno ovisio od zaštite koju su sporim bombarderima pružali brzi avioni-lovci:

"Odgovarajući broj lovaca i vještina njihovih pilota bilo je ono bez čega bismo bili laka meta njemačkih aviona-lovaca. Ogromne su zasluge pilota iz grupe Tuskegee koji su vrlo često bili naša pratnja i zaštita."

I zahvaljući Tuskegee pilotima srušena je jedna, u vrijeme Drugog svjetskog rata, krupna zabluda i predrasuda kaže Roscoe Brown:

"Taj stereotip bio je.... crnci nisu dovoljno pametni, nisu dovoljno hrabri, nisu u stanju biti piloti borbenih aviona... Mi, Tuskegee piloti, razbili smo taj mit."

Norman Lear, tvorac brojnih vrlo popularnih televizijskih emisija, bio je vidljivo uzbuđen time što je sreo čovjeka za koga vjeruje da je i njemu, i mnogim drugim članovima posada američkih borbenih aviona, spasio život.

"On je bio naš pratilac, pilotirao avionom koji nas je štitio.... Bio je čuvar naših života. Konačno smo se sreli, nakon 70 godina...."

SAD: Konačno... nakon 70 godina!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

XS
SM
MD
LG