Linkovi

Pokret čajanka: Novi segmet američke unutarnje scene koji se mora uvažavati


Pokret čajanka: Novi segmet američke unutarnje scene koji se mora uvažavati
Pokret čajanka: Novi segmet američke unutarnje scene koji se mora uvažavati

Naziv Tea party movement asocira na događaj od 1773. godine kada su u Bostonu, Amerikanci - tada podanici britanke krune - uništili velike količine čaja iz Britanije i na taj način izrazili neslaganje što se od njih traži da plaćaju poreze, a da istovremeno nemaju pravo glasa u britanskom parlamentu.

„Tea party movement“ - taj naziv na naš jezik najčečće prevodimo kao „Pokret čajanka“ - je širok, po broju pristalica vrlo brojan, a u organizacionom i političkom smislu dosta labav pokret Amerikanaca konzervativnih ubjeđenja i shvatanja. To danas nije politička stranka i nije imala svoje izborne kandidate. No to ni u kom slučaju ne znači da pokret nema značajnih političkih ciljeva.

Zahvaljujući pozivima i podsticajima koji su dolazili iz Pokreta čajanka mnogi Amerikanci su širom Sjedinjenih Država glasali u korist kandidata Republikanske stranke. Poruke koje sa izabranim kandidatima Pokret čajanka šalje u Washington su.... manje jaka federalna vlada, manja budžetska potrošnja, manji porezi.... Prema post-izbornim analizama, četvoro od desetoro Amerikanaca koji su glasali smatraju se pobornicima Pokreta čajanka.

Na političkoj sceni Sjedinjenih Država Pokret čajanka javio se prošle godine serijom okupljanja onih što su izražavali neslaganje sa ključnim odredbama zakona koje su, kao prioritetne i hitne, zagovarali Bijela kuća i predsjednik Obama, a usvajao Kongres u kojem su Demokrati u oba doma imali većinu. Pored ostalih, to su bili zakon o hitnom ekonomskom oporavku, zakon o reinvestiranju u ekonomiju i zakoni o reformi zdravstvene zaštite. Naziv Tea party movement asocira na događaj od 1773. godine kada su u Bostonu, Amerikanci - tada podanici britanke krune - uništili velike količine čaja iz Britanije i na taj način izrazili neslaganje što se od njih traži da plaćaju poreze, a da istovremeno nemaju pravo glasa u britanskom parlamentu. Bostonski pokret Tea party inicirao je niz zbivanja iz kojih su nekadašnje britanske kolonije na američkom tlu izašle kao slobodne države, što je na kraju rezultiralo formiranjem Sjedinjenih Američkih Država.

Pokret čajanka danas nije politička stranka i nije imala svoje izborne kandidate. Taj pokret je, kako kaže Mark Meckler, jedan od suosnivača, donio nešto novo i drugačije:

„Svjedoci smo nečega povijesnog. Akteri smo i svjedoci velike promjene, nečeg sličnog moru mirnih promjena.“

Teško je procijeniti tačan broj izbornih kandidata koji su pobijedili zahvaljući podršci Pokreta čajanka. Prema američkim medijima, taj broj bi mogao biti od trideset do preko stotinu. No, bez obzira na taj broj, aktivisti Pokreta Čajanka planiraju sredinom novembra održati susret sa svim novoizabranim kongresmenima i senatorima i razgovarati o tome što očekuju od njih.

Jenny Beth Martin, takođe su-osnivavačica Pokreta čajanka, kaže da je za njih ključno izbalansirati državni budžet i poništiti nedavno usvojene zakone o reformi zdravstvene zaštite.

Politički analitičar Robert Shapiro smatra da se to neće i ne može desiti:

„Svaki napor Republikanaca da u Zastupničkom domu vrate nazad reformu zdravstvene zaštite neće otići daleko jer će Senat, u kojem su Demokrate i dalje u većini, biti protiv. A ako Senat ne bude protiv, predsjednik Obama će upotrijebiti pravo veta.“

I analitičar Carlie Cook ocjenjuje da ....

„.... oni neće ostvariti sve što žele, ne mogu vratiti unazad cijelu Obaminu reformu zdravstvene zaštite. Njihovi ciljevi i očekivanja su visoki, ali nerealno visoki.“

Gospodin Shapiro dodaje da velika očekivanja unutar Pokreta čajanka mogu štetiti pokušajima Republikanaca da Kongresu postignu ono što su im ciljevi:

„Pokret Čajanka koji je pomogao Republikancima na izborima može uticati na nespremnost Republikanaca na kompromis i tamo gdje su i onda kada su kompromisi nužni i jedino realni.“

A Colin Hanna, pobornik Pokreta čajanka, o vremenu koje dolazi kaže:

„Nije nužno da definiramo listu pozitivnih stvari. Možemo zaustaviti ostvarivanje nekih loših stvari. I to je veliki korak naprijed.“

Članovi i simpatizeri Pokreta čajanka kažu da je za promjene potrebno vrijeme. Dodaju da planiraju da se u narednih 40 godina izbore da i članovi Pokreta čajanka budu izabrani u Kongres, da ih bude na sudskim, ministarskim, guvernerskim i drugim značajnim funkcijama. Ako bi se to desilo, tada bi se o Pokretu čajanka vjerojatno govorilo kao o profiliranom segmentu američke političke scene.

XS
SM
MD
LG