Linkovi

SAD: Nezadovoljstvo poreskim stopama


Prosvjednici ispred Američke trgovinske komore
Prosvjednici ispred Američke trgovinske komore

„Želimo plaćati poreze za programe potrebne čovjeku, za škole, za obrazovanje, zdravstvo... za ono što nas čini jačim.“

Jušerašnji ponedjeljak je za stanovnike Sjedinjenih Američkih Država bio posljednji dan da ispune i nadležnoj poreskoj agenciji proslijede prijave o zaradi ostvarenoj u prošloj godini. Shodno poreskim propisima neki će imati povrat, a mnogi morati doplatiti razliku između onoga što to platili tokom 2010. i ukupne poreske obaveze. Mnogo bitnije od tog tehničkog detalja bila su jučerašnja okupljanja Amerikanaca na kojima su isticali ono što misle o sistemu oporezivanja i trošenja novca poreskih platiša.

Krenimo od Washinghtona, glavnog grada Sjedinjenih Država. Na stotine prosvjednika izašli su jučer na ulice u centru grada da izraze neslaganje sa politikom trošenja budžeta. Jedna od provjednica, Liz Hourican, smatra da se vlada mora mnogo više fokusirati na socijalna davanja, a mnogo manje na ratne troškove:

„Želimo plaćati poreze za programe potrebne čovjeku, za škole, za obrazovanje, zdravstvo... za ono što nas čini jačim.“

Pošte su jučer radile duže nego obično kako bi i kasnokasnioci mogli odaslati svoje poreske prijave u zadnji čas. Rok je bio do ponoći 18. aprila, tri dana duži zbog vikenda i lokalnih praznika. Mnogi poreski obveznici prijave su proslijedili elektronski, takođe u posljednji čas.

SAD: Nezadovoljstvo poreskim stopama
SAD: Nezadovoljstvo poreskim stopama

Uz ispunjavanje te obaveze, simpatizeri konzervativnog, vrlo uticajnog Pokreta Čajanka organizirali su proteste širom Sjedinjenih Država zahtijevajući manje poreske stope na svim nivoima. Na skupu održanom u Hartfordu, u Connecticutu, voditelj lokalnog radio programa Dan Lovallo davao je ton tom okupljanju:

„Da li veći porezi? Ne. Ili manja budžetska potrošnja? Da, da... I manje takse" - uzvikivali su i Lovallo i okupljeni.

Na drugom skupu, u Minesoti, član Pokreta Čajanka Bob James o budžetskoj potrošnji je rekao:

„Ako bi mi vodili naša domaćinstva ili firme na način kako naši zvaničnici vode državu bili bi bez kruha, vode i krova nad glavom.“

Iz Minnesote nazad u Washington. Jesse Lovell se ne slaže sa tvrdnjama iz Pokreta Čajanka da američka vlada ide u bankrot. On vjeruje da je problem u tome što su u posljednje tri decenije poreske stope za bogate stalno smanjivane, a povećavane za siromašne i srednje-stojeće građane:

„Imamo nelogične, povuci-potegni rasprave o porezima. Argumenti Pokreta Čajanka bi bili uvjerljivi da sve poreske stope rastu, ali to se, očigledno je, ne dešava. Poreske stope zapravo idu na dole, ali unatoč tome nezadovoljtsvo poreskim stopana je sada najintenzivnije, anti-poreska manija je jača nego ikada ranije.“

Prosvjednici su jučer izašli i pred zgradu Američke trgovinske komore. Povod odavno poznat - unatoč profitu koji se mjeri milijardama dolara većina američkih kompanija iz oblasti energetike uživa brojne poreske olakšice i koristi mnoge rupe u propisima. Na taj način tim kompanijama ostaje ogroman novac za koji prosvjednici smatraju da bi trebalo da završava u federalnom budžetu.

XS
SM
MD
LG