Linkovi

SAD: U Washingtonu počeo samit o nuklearnoj sigurnosti


Tokom dana, prije samog početka summita, predsjednik Obama je imao više bilateralnih susreta, a razgovor sa ukrajinskim predsjednikom Viktorom Yanukovichem vrlo ilustrativno govori o temi konferencije. Naime, Ukrajina, kako je saopšteno, planira do 2012. godine da se riješi zaliha obogaćenog urana, a Sjedinjene Države će joj pružiti tehničku i finasijsku pomoć.

Danas popodne u Washingtonu američki predsjednik Barack Obama je otvorio dvodnevnu međunarodnu konferenciju o sigurnosti i zaštiti nuklearnih arsenala, materijala i postrojenja. Na konferenciji učestvuju predsjednici država ili vlada 47 zemalja. To je najveće okupljanje stranih državnika u glavnom gradu Sjedinjenih Država u posljednjih 60 godina.

Tokom dana, prije samog početka summita, predsjednik Obama je imao više bilateralnih susreta, a razgovor sa ukrajinskim predsjednikom Viktorom Yanukovichem vrlo ilustrativno govori o temi konferencije. Naime, Ukrajina, kako je saopšteno, planira do 2012. godine da se riješi zaliha obogaćenog urana, a Sjedinjene Države će joj pružiti tehničku i finasijsku pomoć. To je još jedan primjer američke spremnosti da da puni doprinos sprječavanju i širenju nuklernog oružja i materijala od kojih je moguće napraviti to oružje. Uvjerenje da bi nuklerno oružje moglo doći i u ruke terorista, odnosno da je takva mogućnost realna američki predsjednik Barack Obama jasno je izrazio i u Pragu, prilikom nedavnog potpisivanja američko-ruskog sporazuma o daljem reduciranju nuklernog arsenala dvije zemlje:

Nuklerno oružje nije samo pitanje Sjedinjenih Država i Rusije. Prijetnja tim oružjem je prijetnja sigurnosti svih država. Nuklearno oružje u rukama terorista je prijetnja svima, građanima Moskve, New Yorka, evropskih, južnoazijskih i drugih gradova....

I američka državna tajnica Hillary Clinton takođe ističe da su sadašnje prijetnje nuklearnim oružjem poptuno drugačije od onih iz perioda hladnog rata:

Mogućnost nuklernog rata ili napada sa kojom smo odrastali u doba hladnog rata je isčezla. Prijetnja nuklernog terorizma je u međuvremenu porasla. Mi želimo pažnju svijeta usmjeriti na stalne napore al-Qaide i drugih terorista da se domognu nuklernog materijala dovoljnog da izazovu užas, razaranja i smrt.

Među najvišim predstavnicima blizu pedesetak zemlja koji su jučer i danas stigli u Washington neće biti visoki zvaničnici Sjeverne Koreje, Irana i Sirije, zemalja koje ne prihvataju i ne poštuju Sporazum o zabrani širenja nuklearnog oružja. Prema saopštenju sjevernokorejskog režima objavljenog na državnom televizijskom kanalu "Demokratska Narodna Republika Sjeverna Koreja će, u skladu sa budućim potrebama, povećavati i modernizirati nuklerno naoružanje kao sredtvo odvaraćanja sve dok postoje nuklerne prijetnje Sjedinjenih Američkih Država."

I iranski režim optužuje Sjedinjene Države za politiku dvostrukih aršina. Predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani je u povodu održavanja vašingtonskog skupae, između ostalog, rekao:

Sva pitanja ukazuju na činjenicu da sadašnji američki predsjednik slijedi raniji arogantan i dominirajući odnos obmanjući javnost. Njegova politika ne razlikuje se od politike izazivanja rata bivšeg predsjednika Busha.

Na samitu, najvećem skupu šefova država i vlada u Washingtonu u posljednjih 60 godina, neće biti ni izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Kako se nezvanično navodi, njega brine mogućnost da bi nuklearni program Izraela, čije postojanje nije niti potvrđeno niti demantirano, mogao postati sporna tema vašingtonskog skupa. Izrael inače nije ni potpisnik Sporazuma o neširenju nuklernog oružja, niti je izložen međunarodnim inspekcijskim pregledima.

Domaćin skupa, američki predsjednik Barack Obama, danas je, u okviru bilateralnih susreta razgovarao sa jordanskim kraljem Abdulahom. Tom prilikom naglasio je važnost međunarodnih napora, uključujući i nametanje novih sankcija, kojima bi Iran mogao biti prisiljen da poštuje međunarodne obaveze. Gospodin Obama danas se susreće i sa najvišim zvaničnicima Armenije i Kine, a tokom sutrašnjeg dana, kako je najavljeno iz Bijele kuće, i sa turskim premijerom Recepom Tayipom Ergodanom. Pred dolazak u Washington gospodin Erdogan je izjavio da svijet zatvara oči pred izraelskim nuklernim programom i najavio da će na samitu postaviti to pitanje.

XS
SM
MD
LG