Linkovi

SAD: Vruće politiziranje prihvata i zbrinjavanja izbjeglica


"Nisam u posljednjih 40 godina, koliko radim sa izbjeglicama, vidjela takvu vrstu politiziranja. Nikada to nije bilo pitanje kampanja za izbor predsjednika. To je nešto novo."

Politika Sjedinjenih Američkih Država prema prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica prerasla je tokom proteklih godinu dana u, da tako kažemo, politiziranu nogometnu utakmicu u čijim su korijenima svjetska izbjeglička kriza, strah od terorističkih napada i vruća rasprava u kampanjama za izbor narednog američkog predsjednika. Amerikanci su, u najkraćem, u nedomumici, njihov odnos prema prihvatu izbjeglih kreće se u rasponu od potpunog odbijanja zbrinjavanja nesretnika prisiljenih da napuste krov nad glavom, do osuđivanja prijedloga, stavova i intencija kojima bi vrata Sjedinjenih Država bila zatvorena za te nesretnike.

Za razliku od priobalnih područja evropskih zemalja, na američkim obalama nema izbjeglica. Oni koji traže useljenje u Sjedinjene Države prolaze kroz pažljivu, višestruku provjeru koja može trajati i do dvije godine.

Mark Storella, čelnik biroa State Departmenta za izbjeglice i migrante, kaže:

"Ono što želim posebno istaći je da su izbjeglice najtemeljitije provjeravane osobe kojima se odobrava ulazak i boravak na američkom tlu."

No, to nije ono što većina Amerikanaca čuje.

Mnogo šire odjekuju riječi Donalda Trumpa:

"Sada čujem da ćemo prihvatiti 200 hiljada Sirijaca. To mogu biti teroristi Islamske države. Ja to ne znam."

Izjave poput ove podstiču bojazan mnogih Amerikanaca.

Lavinia Limon, predsjednica Komiteta za izbjeglice i imigrante, najveće američke agencije za prihvat i zbrinjavanje izbjeglica, ističe da takve i slične izjave nisu temeljene na činjenicama i dodaje:

"Nijedan od terorista koji su počinili napade 11. septebra 2001. godine nije bio izbjeglica. Nijedan od terorista koji su u posljednjih nekoliko godina ubijali u Americi, ili Parizu, ili bilo gdje drugo nije bio izbjeglica."

Ipak, strah od terorističkih napada prevladava u glavama mnogih Amerikanaca, a prihvat izbjeglica iz Sirije i drugih dijelova Bliskog i Srednjeg Istoka prerasta u vruću političku debatu na mnogim nivoima.

O tome Lavinia Limon kaže:

"Nisam u posljednjih 40 godina, koliko na prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica radim, vidjela takvu vrstu politiziranja. Nikada do sada to nije bilo pitanje kampanja za izbor predsjednika. To je nešto novo."

Prošle godine prijedloge Donalda Trumpa da se potpuno zaustavi prihvat izbjeglica iz Sirije, podržavalo je i nekoliko odustalih predsjedničkih kandidata, i veći broj članova Kongresa i preko dvadesetak guvernera američkih saveznih država.

Predsjednik Obama odbacio je te i druge slične prijedloge. Na kritike da Sjedinjene Države ne čine dovoljno na ublažavanju globalne migracione krize, odgovorio je odlukom da se broj izbjeglica kojima će u ovoj godini biti odobreno usljevanje poveća na 85 hiljada.

Iduće godine, kako je nedavno saopšteno, Sjedinjene Države će prihvatiti 110 hiljada izbjeglica što će biti najveći broj u proteklih 20 godina.

SAD: Vruće politiziranje prihvata i zbrinjavanja izbjeglica
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

XS
SM
MD
LG