Linkovi

Washington: Skupovi o SAD danas i sutra


Washington: Skupovi o SAD danas i sutra
Washington: Skupovi o SAD danas i sutra

Dva velika skupa Amerikanaca održana su u Washingtonu na godišnjicu čuvenog govora "I Have a Dreems" Martina Luthera Kinga, najistaknutijeg lidera građanskog pokreta za prava američkih crnaca. Na tim skupovima ponuđene su različite vizije budućnosti Sjedinjenih Država. Po broju okupljenih mnogo veći je bio skup Amerikanaca konzervativnih pogleda i ubjeđenja, održan u podnožju spomenika predsjedniku Abrahamu Lincolnu, tačno na mjestu gdje je prije 47 godina govorio i Martin Luther King.

Na tom skupu nazvanom "Obnavljanje ponosa" na desetine hiljada učesnika ispunilo je prostor od spomenika Abrahamu Lincolnu,skoro do vašingtonskog obeliska.

Najpoznatiji govornik bila je kandidatkinja Republikanske stranke za američku potpredsjednicu na prethodnim izborima Sarah Palin. Ona je, kao jedna od najpopularnijih ličnosti sadašnjeg konzervativnog pokreta, odala počast Amerikankama i Amerikancima u vojnoj uniformi, poginulim u sadašnjim ratovima, onima koji se i dalje bore, kao i onima koji su se vratili na američko tlo:

“Mada je ovaj naš skup, skup obnavljanja nacionalnog ponosa, naši vojnici nikada nisu izgubili ponos i čast. Ako tražite vrline i vrijednosti na kojima počiva naša zemlja, uvijek ćete ih naći u onima koji nose vojnu uniformi” - istakla je Palinova.

Učenici tog okupljanja bili su uglavnom bijelci. Mnogi su nosili majice na natpisima podrške različitim organizacijama u okviru aktualnog pokreta konzervativaca nazvanog "Tea party," pokreta kojim se izražava neslaganje sa velikim ovlastima vlade u američkom javnom životu.

Glenn Beck, televizijski voditelj, konzervativac, bio je organizator okupljanja, a u svom govoru pozvao je na akciju, sa vjerom u Boga i temeljenu na individualnim inicijativama i nacionalnom ponosu.

“Da li da gledamo natrag ili da činimo ono što je svaka velika generacija Amerikanaca činila u vrijeme teškoća. Gledajmo naprijed, sanjajmo o onome što ćemo biti, ne brinimo o onome što jesmo. Gledajmo naprijed, gledajmo ka raju, gledajmo u Boga i odaberimo pravo” - rekao je, pored ostalog Glenn Beck.

I on i Sara Palin su istakli da im je čast govoriti na istom mjestu na kojem koje 1963. godine govorio Martin Luther King.

I na drugom okupljanju, po boju učesnika znatno manjem, naslijeđe Martina Luthera Kinga je bilo snažno prisutno. Taj skup nazvan "Povratk snu" održan je na prostoru jedne vašingtonske srednje škole.

Clinton Arrington predvodio je grupu učesnika tog skupa iz New Jerseya, pripadnika "Organizacije Amerikanaca za napredak:"

“Bio sam u Washingtonu 1963. godine, na maršu Luthera Martina Kinga. Kao i tada, i danas sam uvjeren da je vrlo bitno da se okupimo i da kažemo šta sve treba biti učininjeno da se njegovi snovi nastave ostvarivati.”

Clinton Arrington je uvjeren da za društvenu pravdu i rasnu jednakost još mnogo toga treba biti urađeno. O skupu "Obnavljanje ponosa" nije govorio, a drugi jedan učesnik, Tehuti Imhotep, rekao je sa dosta ljutnje:

“Ako vuk navuče jagnjeću kožu on je i dalje vuk. Ako se, dakle, danas rasizam prikriva na mnoge načine, kao što to čini i Glenn Beck, to je ipak rasizam.”

Mnogi učesnici skupa "Povratk snu" imali su osjećaj je sadašnji pokret konzervativaca "Tea party" motiviran suprotstavljanjem Baracku Obami, prvom američkom predsjedniku-crncu.

Velikim transparentima dali su do znanja da se Glenn Beck ne može porediti sa Martinom Lutherom Kingom. Počast velečasnom Kingu, inače i dobitniku Nobelove nagrade za mir, odata je i velikim umjetničkim muralom i koncertom. Brojni učesnici skupa "Povratak snu" rekli su da osjećaju da su poruke Martina Luthera Kinga o nužnosti zajedništva svih Amerikanaca mnogi zaboravili.

Tokom održavanja oba skupa, praktično u isto vrijeme, bilo je uočljivo prisustvo znatnog broja policajaca. Pokazalo se bez razloga, jer su skupovi protekli bez ikakvih incidenata.

XS
SM
MD
LG