Linkovi

Prioriteti nove nuklerne politike SAD


SAD: Zadržati dosta postojećeg, ali ne razvijati novo nuklerno oružje
SAD: Zadržati dosta postojećeg, ali ne razvijati novo nuklerno oružje

Obznanjivanje nove nuklearne politike Bijele kuće i potpisivanje novog američko-ruskog sporazuma o smanjenju i neširenju nuklernog oružja dva su vrlo bitna momenta pred održavanje samita lidera 47 zemlja koji će se idućeg tjedna okupiti u Washingtonu i razgovarati o unapređenju zaštite i osiguranja nuklernog oružja i materijala.

Sjedinjene Američke Države najavile su ovog tjedna novu, stratešku, politiku nuklernog naoružavanja kojom se izrazito snažno ukazuje na opasnost i prijetnje nuklernim oružjem terorističkih organizacija i takozvanih odmetnutih zemalja, zemalja koje ne prihvataju međunarodne obaveze u pogledu kontrole i neširenja nuklernog oružja. Mnogi analitičari novu američki politiku ocjenjuju vrlo važnim korakom naprijed, dok su na drugoj strani oni koji ta opredjeljenja smatraju nesmotrenim i neodgovovornim.

Novim “Pregledom nuklearnih stavova,” kako bi bukvalno mogao biti prevod naslova stavova administracije predsjednika Obame o nuklernom politici Sjedinjenih Država, Rusija i Kina nisu više primarne nuklerne prijetnje. Ministar odbrane Robert Gates je, govoreći o tom dokumentu, istakao:

“Pregledom se na pravi način i na sami vrh američke nuklerne politike stavlja neširenje nuklernog oružja i sprečavanje nuklearnog naoružavanja. S obzirom na nastojanja al-Qaide da se domogne nuklernog oružja, te nuklernih programa iranskog i sjevernokorjeskog režima, takav prioritet je adekvatan.”

Nova nuklerna politika trebalo bi da dovede do smanjene uloge nuklernog oružja uostvarivanju sigurnosti, ali ne na račun sposobnosti Sjedinjenih Država da zaštite sebe i zemlje-saveznice, ističe američka državna tajnica Hillary Clinton:

“Decenijama je nuklerna moć Sjedinjenih Država bila sredstvo odvraćanja i temelj neširenja nuklernog naoružanja. Naši saveznici, zemlje bez nuklernog oružja, NATO, države pacifičkog regiona…. mogle su se osloniti na nas. Našom novom nuklernom politikom samo nastavljamo takvu stabilizirajuću ulogu.”

Po prvi put Sjedinjene Države jasno kažu da neće koristiti atomsko oružje protiv zemalja bez te vrste oružja i ako poštuju sporazum o neširenju nuklernog naoružanja, čak i da napadnu Sjedinjene Države biološkim ili hemijskim oružjem. U takvu kategorizaciju ne uklapaju se Iran i Sjeverna Koreja.

Tom Collina
Tom Collina

Tom Collina, analitičar vašingtonske Asocijacije za kontrolu naoružanja, smatra da je nova američka nuklerna politika korak naprijed i dodaje:

“Jedna od tačaka te politike je izgradnja podrške drugih zemalja i pomoći Ujedinjenim nacijama u nastojanima da se zaustave programi nuklernog naoružanja u Iranu i Sjevernoj Koreji.”

Za razliku od gospodina Colline, Matthew Bunn, ekspert za nuklearnu sigurnost sa univerziteta Harward, strahuje da bi nova američka strategija mogla imati suprotan efekat:

Matthew Bunn
Matthew Bunn

“Za čvrsto-linijaše u Pyongyangu i Teheranu koji se žele domoći nuklernog oružja, to je sada novi argument. Mogu reći .... Sjedinjene Države gotovo otvoreno kažu da smo mi na njihovoj listi meta i mi zbog toga treba da imamo nuklerno oružje kako bi preduprijedili napad na nas.”

Novom američkom nuklernom politikom priznaje se činjenica da je nuklerni arsenal Sjedinjenih Država naslijeđen iz vremena hladnog rata praktično neupotrebljiv u zaštiti od samoubilačkih napada terorista i neprijateljskih režima u slučaju da se domognu nuklernog oružja.

Sjedinjene Države će zadržati određeni broj podmornica, aviona i balističkih raketa sposobnih da nose i lansiraju nuklearne bojeve glave, ali neće, u skladu sa novom nuklernom politikom, razvijati nove nuklerne glave i nuklearne kapacitete. Kritičari smatraju da će time biti oslabljena odbrambena moć Sjedinjenih Država, a Frank Gaffney, analitičar Centra za sigurnosnu politku ističe da će Amerikanci, ako shvate kuda to ide i kamo će stići, biti užasnuti i dodaje:

“Mislim da će Amerikanci zaista biti bijesni na bilo koga ko napadne našu zemlju hemijskim ili biološkim oružjem, da će biti bijesni na bilo kojeg predsjednika koji bi rekao - ne, mi nećemo kazniti one koji bi to mogli učiniti. Naša nova nuklerna politika bi mogla doprinijeti odvaraćanju od napada, ali ko to zna. Ipak, ta politika je nesmotrena i neodgovorna.”

Obznanjivanje nove nuklearne politike Bijele kuće i potpisivanje novog američko-ruskog sporazuma o smanjenju i neširenju nuklernog oružja dva su vrlo bitna momenta pred održavanje samita lidera 47 zemlja koji će se idućeg tjedna okupiti u Washingtonu i razgovarati o unapređenju zaštite i osiguranja nuklernog oružja i materijala. Vrlo brzo, već u maju, uslijediće i međunarodna konferencija u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku o jačanju Sporazuma o neširenju nuklernog oružja.

XS
SM
MD
LG