Linkovi

SAD: „Muslimane vidim kao mirne ljude, kao što su i kršćani.“


SAD: „Muslimane vidim kao mirne ljude, kao što su i kršćani.“
SAD: „Muslimane vidim kao mirne ljude, kao što su i kršćani.“

Akbar Ahmed, kako je rekao, osobno osjeća da bi muslimanski centar u New Yorku trebalo da bude građen na nekoj drugoj lokaciji, a kršćanima, Jevrejima i drugima zahvaljuje na podršci pravu muslimana da grade svoje vjerske centre.

Ideja i namjera o gradnji muslimaskog cetra u neposrednoj blizini mjesta na kojem su se uzdizale zgrade Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, mjesta najtežeg terorističkog napada na Sjedinjene Države, testirale su granice vjerske tolerancije u Americi. Rasprave, prosvjedi, pojedinačni istupi o tom projektu su se smirili, utihnuli. Ono što je vrlo jasno iskazano je da su bolna sjećanja na 11. septembar 2001. godine snažna i intimne rane mnogih Amerikanaca još uvijek žive.

Šta se u kontekstu odnosa muslimana i drugih vjerskih skupina u Sjedinjenim Državama može reći za godinu koja je na izmaku?

Kao i mnogi drugi kršćani širom Amerike, i vjernici episkoapalne crkve Sveti Alban u Washingtonu čvrsto drže do svoje vjere. Istovremeno, otvoreni su i žele znati više o drugim vjerama. Primjera radi, nedavno su, nakon nedeljne mise ugostili Akbara Ahmeda, profesora islamskih nauka na univerzitetu American. Gospodin Ahmed je i autor knjige "Putujući Amerikom: Izazov islama" u kojoj je sumirao iskustva brojnih susreta sa muslimanima širom Sjedinjenih Država.

Profesor Ahmed ne propušta reći da među muslimanima u Americi postoje brojne etničke, političke, ideološke podjele i razlike, ističe da su mu mnogi muslimani sa kojima je razgovarao rekli da su Sjedinjene Države za muslimane najbolje mjesto na svijetu. Da li se, međutim, nešto promijenilo nakon kontroverzi izazvanih prijedlogom o gradnji muslimanskog centra dva bloka od lokacije bivšeg Svjetskog trgovinskog centra?

Konstatujući da su rane nakon terorističkog napada još uvijek žive, gospodin Ahmed je za ideju od gradnji njujorškog muslimanskog centra u New Yorku rekao:

Akbar Ahmed
Akbar Ahmed

„To za mene znači da muslimanski lideri u Americi mogu djelovati slobodno, da mogu predlagati, zagovarati.... ali i da moraju voditi računa o tome da li će nekim svojim idejama izazvati kontroverze u koje će biti uvučeni i ostali muslimani i mnogi Amerikanci ne-muslimani.“

Akbar Ahmed, kako je rekao, osobno osjeća da bi muslimanski centar u New Yorku trebalo da bude građen na nekoj drugoj lokaciji, a kršćanima, Jevrejima i drugima zahvaljuje na podršci pravu muslimana da grade svoje vjerske centre.

„Iz te kontroverze jasno je uočljiv pozitivan znak - ljudi su svjesni da to nije samo pitanje islama, nego da je to rasprava o američkom identitetu, o tome šta to znači biti Amerikanac“ - takođe je istakao gospodin Ahmed.

Wayne Williams, jedan od onih koji su sa pažnjom slučali profesora Ahmeda, kaže:

„Napadi od 11. septembra nisu uticali na moj odnos prema islamu. Muslimane vidim kao mirne ljude, kao što su i kršćani.“

Rekosmo, vjernici crkve Svetog Albana, kao i mnogi Amerikanci, žele saznati mnogo više o islamu. No to nije apsolutno pravilo.

Opet primjera radi, na Floridi je Terry Jones, pastor jedna male crkve, protivnik gradnje novog muslimanskog centra u New Yorku, zaprijetio da će javno spaliti Kuran. No, prije nego što se nova iskra rasplamsala, svećenik Jim Wallis i drugi evangelistički svećenici suprotstavili su se prijetnji pastora Jonesa, upozoravajući na moguće posljedice po kršćanske vjerske službenike širom svijeta ako bi pastor Jones ostvario svoju prijetnju.

Svećenik Wallis, inače i izdavač progresivnog evangelističkog magazina Christian oputužuje desno orijentirane medije za raspirivanje kontroverzi muslimansko-kršćanskih odnosa i, posebno, sijanja sumnji o tome da li je predsjednik Barack Obama kršćanin.

„Ti konfliktni mediji su zlo, dosta toga što saopštavaju nije istina“ - kaže gospodin Wallis.

Po njegovom uvjerenju kršćani, muslimani, Jevrjeji i drugi u Sjedinjenim Državama se na najbolji način uče suživotu jednih uz druge.

Čak i tada kada dolazi do kontroverzi izazvanih idejom, namjerom, planom o gradnji muslimanskog centra nedaleko od mjesta najtežeg napada islamskih ekstremista i terorista na Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG