Linkovi

SAD: Humanizam Khalila Gibrana podsticaj za humanizam drugih


Khalil Gibran, pjesnik, filozof i humanista
Khalil Gibran, pjesnik, filozof i humanista

Tokom posljednjih 12 godina poezija Khalila Gibrana, Amerikanca libanskog porijekla, i njegova opredjeljenja za jednakost i bolje razumijevanje između Istoka i Zapada motivi su za program nagrada koji realizira i dodjeljuje Arapsko-američki institut iz Washingtona.

Za razumijevanje ličnosti Khalila Gibrana, a time i suštine prizanja koje nosi njegovo ime, temeljno je njegovo djelo "The Prophet” ( "Prorok"). Ono odražava njegovu posvećenost međurasnom, međuetničkom i među religijskom razumijevanju. Toj posvećenosti svjedoče i riječi koje je Khalil Gibran, pjesnik i filozof, jednom prilikom izgovorio: "Volim te brate, ma ko da si, bez obzira da li si u svojoj crkvi, klečiš li na koljenima u svom hramu, ili se moliš u svojoj džamiji."

Gradonačelnik Chicaga Richard Daley je jedan od troje ovogodišnjih dobitnika priznanja “Gibran” za ono što je činio za bolje odnose Sjedinjenih Država i arapskog svijeta i, na lokalnom nivou, za zajednicu Amerikanaca arapskog porijekla u Chicagu. Pored ostalog, gospodin Delay je najzaslužniji za uvođenje časova arapskog jezika u gradske škole. On o tome kaže:

Richard Delay
Richard Delay

“Jezik je izuzetno bitan za mlade generacije, za one koji dolaze iz osnovnih i srednjih škola, i zbog većih mogućnosti zapošljavanja, i zbog shvatanja koliko je svijet mali i mi upućeni jedni na druge, i zbog svega onoga što je arapski svijet dao civilizaciji.”

Abdul Rahman Zeitoun iz New Orleansa je takođe dobitnik nagrade “Gibran.” Tokom naleta uragana Katrina Zeitoun je pet dana i noći, krećući se u kanuu, dostavljao najnužnije potrepštine vodom odsječenim sugrađanima i spašavao sve koje je mogao spasiti. Bio je uhapšen pod sumnjom da je terorista i u zatvoru držan 20 dana. Nakon uručivanja priznanja rekao je:

Abdul Rahman Zeitoun
Abdul Rahman Zeitoun

“Prorok Mohamed, neka je mir s njim, traži od nas da pomažemo susjedima. U jednoj od njegovih poznatih izreka kaže se: “Ne možeš otići sit na spavanje ako je tvoj susjed gladan.” Dužnost je svakog muslimana da pomogne onoliko koliko može.”

Dobitnica priznanja “Gibran” ove godine je i sutkinja Rosemary Barkett, Amerikanka arapskog porijekla, sudija Apelacionog suda Floride od 1994. godine, zbog svoje posvećenosti pravdi i jednakosti. I kako reče prilikom preuzimanja priznanja, u tome nije jedina:

Rosemary Barkett
Rosemary Barkett

“Znam da moja priča nije ništa posebno. Gledajući u vas, ovdje prisutne, vidim da se ta priča ponavlja na hiljade puta i upravo zbog toga vjerujem da mi imamo snagu da i dalje jačamo temeljne vrijednosti naše Amerike.”

Uz nagrade za pojedinačna ostvarenja, Arapsko-američki institut je ove godine priznanje “Gibran” za institucionalni doprinos ljudima u nevolji dodijelio i Korporaciji za nacionalne i lokalne službe, neovisnoj agenciji u okviru vlade Sjedinjenih Država. Frank Trinity, predstavnik Korporacije je istakao:

“Kroz naš rad, razlike među ljudima mogu biti prevladane i građeni mostovi među zajednicama.”

James Zogby, predsjednik Arapsko-američkog instituta o svima onima kojima je dodijeljeno priznanje koje nosi ime Khalila Gibrana rekao:

“Odajemo počast onima se zalažu za vrijednosti kojima želimo obogatiti naše vlastite živote. Odajući počast njima, mi uvažavamo i poštujemo duh i suštinu humanizma.”

Upravo ono čemu je bio posvećen, i svojim pjesničkim djelom i životom, Khalil Gibran, pjesnik, filozof i nadasve humanista.

XS
SM
MD
LG