Linkovi

SAD pred izbore za Kongres: Probuditi letargične


SAD pred izbore za Kongres: Probuditi letargične
SAD pred izbore za Kongres: Probuditi letargične

U nastojanjima da izbjegnu poraz, predviđan posljednjim istraživanjima raspoloženja birača, kandidati Demokratske stranke pokušavaju okupiti i mobilizirati sve one koji ih podržavaju, uključujući i tradicionalno lojalnu izbornu bazu među Amerikancima afričkog porijekla.

Posljednja ispitivanja biračkog raspoloženja ukazuju da će sljedećeg utorka, na među-izborima, izborima za Kongres, Republikanska stranka steći većinu i u Senatu i u Zastupničkom domu. Republikanci očekuju značajan uspjeh i na izborima u saveznim državama, kao i na lokalnom nivou.

U nastojanjima da izbjegnu poraz, kandidati Demokratske stranke pokušavaju okupiti i mobilizirati sve one koji ih podržavaju, uključujući i tradicionalno lojalnu izbornu bazu među Amerikancima afričkog porijekla.

Jedan od gradova i jedna od saveznih država u kojima volonteri već danima pozivaju glasače-crnce da glasaju su Baltimor i Maryland. Slično se ovih dana, predviđenih za prijevremeno glasanje i u mnogim drugim dijelovima Amerike.

„Mi podstičemo ljude da glasaju, da iskoriste prednost, ili potrebu, prijevremenog glasanja“ - kaže Keith Haynes, jedan od izbornih kandidata. Brine ga mogući odziv birača slijedećeg utorka:

„Na primarnim, unutar-stranačkim izborima prije nekoliko tjedana, imali smo do sada najmanji odziv birača i sada pokušavamo da ih podstaknemo da masovno izađu na generalne izbore.“

To podsticanje je bitno jer statistika pokazuje da je izlazak američkih crnaca na među-izbore i do trećine manji nego kada se bira predsjednik.

Melanie Campbell, jedna od aktivistinja, kaže:

„Mislim da se svi moramo maksimalno angažirati da podstaknemo glasače. I ovi izbori su vrlo važni izbori, a ostati kod kuće nije dobra opcija.“

„Ne recite nikome da ova izborna borba nije vrijedna“ - jedna je od poruka predsjednika Obame, koji takođe nastoji pomoći Demokratama da pobijede i zadrže većinu u Kongresu.

„Ako crnci izađu na glasanje izgledi Demokrata su mnogo bolji“ - kaže David Bositis, analitičar vašingtonskog Centra za političke i ekonomske analize. Po njegovoj ocjeni, visok izlazak crnaca na glasališta, posebno u saveznim državama američkog juga, znatno bi umanjio izglede Republikanaca da povrate kontrolu u Kongresu.

„Kada nema velikog jaza u odzivu bijelaca i crnaca, to je uobičajeno dobro za Demokratsku stranku. Ako je taj raskorak veliki, Republikanci ostvaruju dobar izborni rezultat“ - pojašnjava gospodin Bositis.

U nastojanjima da odgovore izazovu Republikanaca, Demokrati su za kampanju podsticanja izlaska crnaca na glasanje samo u saveznoj državi Maryland izdvojili dva miliona dolara.

Gospodin Haynes naglašava da je ključni cilj animirati one glasače koji nisu već godinama izašli na izbore:

„Želimo te letargične probuditi, naoštriti ih, da tako kažem, da daju svoj glas. U svakoj prilici i svima naglašavamo da svaki njihov glas znači glas više.“

Prema podacima Ureda za popis stanovništva izlazak crnaca na glasanje 2008. godine bio je, procentualno, po prvi put nešto veći od bijelaca. Bojeći se da bi ove godine broj crnaca koji će glasati ponovo mogao biti mnogo manji stranački volonteri ne štede vremena i truda:

„Izađite na glasanje. Pokucaću na svaki prozor i vikati: Glasajte, glasajte, glasajte.....“ - jedan od volontera idući od vrata do vrata

XS
SM
MD
LG