Linkovi

Ebola u SAD: Dalas na nogama


Bolnica u Dalasu u kojoj je izoliran Thomas Eric Duncan
Bolnica u Dalasu u kojoj je izoliran Thomas Eric Duncan

Zdravstveni radnici Dalasa razgovaraće i pratiti stanje oko 100 osoba koje su mogle doći u neku vrstu kontakta sa Thomasom Ericom Duncanom zaraženim virusom ebole.

Nadležni zvaničnici i zdravstvene službe Teksasa poduzimaju sve potrebne mjere da spriječe širenje virusa ebole kojim je inficiran Thomas Eric Duncan, državljanin Liberije. Duncan je u Dallas doputovao da posjeti rodbinu. Četiri osobe sa kojima je boravio su u tronedeljnom karantinu u njihovom apartmanu. Njihovo zdravstveno stanje će biti pažljivo praćeno da bi se ustanovilo da li su inficirane virusom ebole. Jedna od mjera je temeljito pranje unutar i oko apartmanskog kompleksa u kojem je Thomas Eric Duncan boravio krajem septembra, neposredno prije smještanja u bolnicu.

O njegovom slučaju Edward Goodman, doktor Prezbiterijanske bolnice u Dalasu, kaže:

"Znamo da je Duncan stigao u Dalas 20. septembra, a da je prve ozbiljne simptome osjetio četiri dana kasnije."

Duncan je sada u izolacionoj jedinici Prezbiterijanske bolnice. Prilikom prvog dolaska na odjeljenje hitne pomoći, dijagnosticirana mu je lakša prehlada i upućen je na kućno liječenje. Sa ozbiljnim pogoršanjem zdravstvenog stanja u bolnicu se vratio nekoliko dana kasnije i tu je zadržan nakon pozitivnog testa na virus ebole.

Duncanov nećak Joe Weeks, koji inače živi u Sjevernoj Karolini, o povodu Duncanovog dolaska u Sjedinjene Države kaže:

"Došao je da vidi sina, da bude na maturskoj promociji. Nažalost, nije mogao prisustvovati, a ni sina još nije vidio."

Zdravstveni radnici Dalasa razgovaraće i pratiti stanje oko 100 osoba koje su mogle doći u neku vrstu kontakta sa Duncanom. I ta informacija je povod više za širenje straha, posebno među roditeljima učenika u lokalnim školama. Jedna od majki kaže:

"Pokušavam saznati kakve mjere predostrožnosti se poduzimaju da bih mogla odlučiti da li će moje dijete biti sigurno i da se u školu može vratiti."

Strah nije ograničen samo na Dalas. Mikrobiolog Gil Mobley je na aerodromu u Atlanti protestirao zbog nepoduzimanja adekvatnih mjera na sprečavanju širenja ebole. On smatra da američke zdravstvene službe i zvaničnici podcjenjuju mogućnosti unosa virusa ebole u Sjedinjene Države i dodaje:

"Kada epidemija zahvati sve zemlje trećeg svijeta, a to će se desiti jer je njihova osnovna zdravstvena infrastrutkura slična onoj u Liberiji i Siera Leoneu, od tada pa nadalje virusi ebole biće unošeni u Sjedinjene Države svakodnevno."

Liberija, Siera Leone i Gvineja su zapadnoafričke zemlje najteže pogođene smrtonosnom epidemijom. Više od 3.300 inficiranih je umrlo u proteklih sedam mjeseci. Samo u Liberiji, iz koje je stigao Thomas Eric Duncan, skoro 2.000 osoba je preminulo.

Sjedinjene Države šalju u zemlje zapadne Afrike, ponajviše u Liberiju, blizu 4 hiljade vojnika da pomognu obuzdavanje epidemije. Virusom ebole do sada je, prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zaraženo preko 7 hiljada osoba.

Ebola u SAD: Dalas na nogama
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

XS
SM
MD
LG