Linkovi

SAD – Kina: Nova posjeta, nova prilika


Xi Jinping, sadašnji potpredsjednik i, kako se očekuje, naredni predsjednik i partijski lider Kine
Xi Jinping, sadašnji potpredsjednik i, kako se očekuje, naredni predsjednik i partijski lider Kine

Najveća iskušenja američko-kineske saradnje su monetarna politika Kine, stanje ljudskih prava u toj zemlji, Iran, Sjeverna Koreja i Sirija.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama susrešće se i razgovarati sa potpredsjednikom Narodne Republike Kine Xi Jinpingom u slijedeći utorak. Gospodin Jinping bi, kako se očekuje, iduće godine trebalo da preuzme funkcije predsjednika te zemlje i partijskog lidera, što predstojećem susretu u Bijeloj kući daje dodatnu težinu.

U januaru su u Pekingu kineski i američki zvaničnici obilježili 40. godišnjicu posjete predsjednika Richarda Nixona kojom je od 1972. godine naovamo utrt put normalizacije odnosa dvije zemlje.

Na svečanom banketu potpredsjednik Kine Xi Jinping je o američko-kineskim odnosima rekao:

„Održavamo stalni dijalog o globalnim izazovima kao što su međunarodna finansijska kriza, klimatke promjene i vrućim svjetskim pitanjima kao što su to iranski nuklerni program, dešavanja na Srednjem Istoku i na jugu Azije.“

Gospodin Jinping dolazi u Bijelu kuću nakon skoro godinu dana od potjete kineskog predsjednika Hu Jintaoa. U prošlogodišnjoj dobrodošlici visokm gostu iz Kine gospodin Obama je posebno naglasio važnost suradnje dvije zemlje:

„Udio, i naš i njihov, u uspjesima je ogroman i isprepleten. Globalno, svijet, uključujući i nas, biće mnogo prosperitetniji i sigurniji ako tijesno surađujemo.“

Iskušenja američko-kineske tijesne saradnje su monetarna politika Kine, stanje ljudskih prava, Iran i Sjeverna Koreja. Kina je, uz Rusiju, blokirala i rezoluciju Vijeća sigurnosti o Siriji.

U govoru o stanju nacije krajem januara predsjednik Obama je spomenuo Kinu obećavajući snažan angažman Bijele kuće protiv nelojalne izvozne prakse te zemlje.

Kenneth Lieberthal, direktor Centra za Kinu vašingtonskog instituta Brookings kaže:

„Predsjednik Obama je zaista vrlo nezadovoljan zato što Kina ne igra po svjetskim pravilima, što se drži mnogih stvari koje američke i kompanije drugih zemalja dovode u podređen položaj.“

S druge strane, Kinu brinu američki koraci na jačanju vojnog prisustva u azijsko-pacifičkom regionu. Peking to tumači kao nastojanje Washingtona da uspostavi prevagu nad rastućim kineskim uticajem.

David Lampton, voditelj kineskih studija na univerzitetu Johns Hopkins procjenjuje da bi kineski potpredsjenik mogao ponuditi dodatna uvjeravanja u dobre intencije Kine:

„Potpuno sam siguran, nakon moje nedavne posjete Kini, da Kinezi vjeruju da je smirivanje tenzija, posebno na jugu Azije, dobro za njih. I stoga vjerujem da će potpredsjednik Jinping u Bijeloj kući snažno naglasiti da rast kineske moći nije i neće nikome biti prijetnja.“

Nakon Washingtona potpredsjenik Kine Xi Jinping će posjetiti američke savezne države Iowu i Kaliforniju prije nego se uputi nazad, u Kinu.

XS
SM
MD
LG