Linkovi

Irak i Aganistan: Napredak, ali i neizvjesnost


General Petraeus prilikom svjedočenja u Senatu
General Petraeus prilikom svjedočenja u Senatu

Komandant američkih vojnih operacija u Iraku i Afganistanu general David Petraeus je juče, svjedočeći u senatskom Komitetu za oružane snage, istakao da je u obje zemlje zabilježen napredak, ali i upozorio da predstoje neizvjesna vremena.

Nekoliko nedjelja nakon početka nove ofanzive protiv ekstremista u Afganistanu, general Petraeus kaže da su operacije oko grada Marjah, u pokrajini Helmand, tek početak ozbiljnih nastojanja u cilju osujećenja utjecaja Talibana i uspostavljanja stabilnosti:

„Civilno-vojna kampanja koju smo započeli u Afganistanu odvijaće se tokom narednih 18 mjeseci i kao što su mnogi od nas već rekli, biće daleko teže neko vrijeme, prije no što postane lakše.“

General Petreus je dodao da će se Taliban boriti da zadrži kontrolu nad ključnim oblastima. On je takodje upozorio senatore da ne očekuju dramatično smanjivanje nasilja ove godine:

„2010. će biti teška godina, u kojoj će biti postignut napredak i preokrenuće se na drugu stranu uspjeh kojeg je Taliban zabilježio u važnim oblastima, ali i godina u kojoj će se voditi teške borbe i u kojoj će biti periodičnih nazadovanja.“

Pa ipak, general Petraeus je podržao odluku predsjednika Obame da počne transfer bezbjednosnih odgovornosti na afganistanske snage do jula naredne godine. On je ukazao da će širenje ljudskih kapaciteta i obuka afganistanskih snaga biti ključni za postizanje tog cilja. On je, takodje, nedavne operacije Pakistana protiv Talibana i elemenata Al Qaide nazvao impresivnim. General Petraeus je ukazao da će koordinacija sa američkim snagama na afganistanskoj strani granice otežati ekstremistima kretanje iz jedne zemlje u drugu.

Što se tiče američkih nastojanja u Iraku, rekao je da je zabilježen znatan napredak, navodeći kao primjer pretežno mirne izbore početkom ovog mjeseca. Medjutim, upozorio je da su pobunjenici još uvijek u stanju da stvore probleme:

„Napredak u Iraku je još uvek krhak i stvari bi se još uvijek mogle okrenuti na lošije.“

General Petraeus je istakao da su njegove snage ipak na dobrom putu da smanje svoj obim sa 96 na 50 hiljada vojnika u Iraku, do kraja augusta, baš kao što je naredio predsjednik Obama.

Što se tiče Jemena, general Petraeus je izrazio zabrinutost zbog tamošnjih vojnih aktivnosti, mada je istakao da su nedavne operacije jemenske vojske poboljšale situaciju.

General Petraeus je Iran nazvao zemljom koja spada medju najveće prijetnje regionalnoj stabilnosti i tamošnje lidere optužio da podržavaju ekstremističke grupe u Iraku, Libanu, Gazi i, u nešto manjoj mjeri, u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG