Linkovi

Ukrajinski predsjednik zatražio direktnu vojnu pomoć Amerike protiv Rusije


የዑጋንዳ ተቃዋሚዎች በፓሊስ ሊገደቡ አልቻሉም
የዑጋንዳ ተቃዋሚዎች በፓሊስ ሊገደቡ አልቻሉም

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko se danas u Washingtonu obratio zastupnicima i senatorima u američkom Kongresu, kako bi zatražio pomoć u borbi sa pro-ruskim pobunjenicima na istoku zemlje.

U gotovo sat dugom govoru, povremeno prekidanom aplauzom, gospodin Poroshenko je iznio svoje argumente u korist američke akcije unutar ukrajinskog sukoba.

On je rekao da ruske invazija i aneksija Krima, te podrška separatistima,predstavljaju pokušaj vlade u Moskvi da vrati kazaljku sata natrag u mračnija vremena, a da na tom ruskom putu stoji samo ukrajinska vojska, koju je izmedjuostaloga opisao kao slabo naoružane mladiće, koje svijet nedovoljno cijeni. Oni trebaju vašu podršku, kazao je Poroshenko američkom Kongresu.

On je dodao da njegova zemlja treba jaku, modernu vojsku , i pomoć u opremi, hrani, ali i pravom oružju. Poroshenko je zatražio od Washingtona da njegovoj zemlji da specijalni sigurnosni status, kojim bi se omogućile obrambeni odnosi na najvišem nivou za zemlju koja nije članica NATO-a.

Poroshenko je pozvao Sjedinjene Države da budu jake u odredjivanju novih sankcija na Rusiju, jer njena agresivnost predstavlja globalnu prijetnju, kazao je.

Poslijepodne se ukrajinski lideru Bijeloj Kući sastaje sa američkim predsjednikom Obamom.

XS
SM
MD
LG