Linkovi

SAD: Šta će donijeti Trumpov prvi odlazak u inostranstvo?


Mapa prvog putovanja predsjenika Trumpa u inostranstvo
Mapa prvog putovanja predsjenika Trumpa u inostranstvo

"Uz sigurnost i interese Amerikanaca, kao moje prioritete, ja ću osvježiti i ojačati stara prijateljstva i pokušati steći nove partnere."

Za razliku od više prethodnih američkih predsjednika čija su prva službena putovanja u inostranstvo bile zvanične posjete susjednim Kanadi i Meksiku, Donald Trump odlazi na Bliski istok i u Evropu. Ukupno devetodnevni boravak u Saudijskoj Arabiji, Izraelu, Vatikanu, Bruseelsu i Taormini na Siciliji, veliki je spoljno politički izazov, opterećen sa više spornih i kontroverznih slučajeva u kojima su se našli i predsjednik Trump i Bijela kuća.

Donald Trump za posjete i razgovore koji ga očekuju kaže:

"Uz sigurnost i interese Amerikanaca, kao moje prioritete, ja ću osvježiti i ojačati stara prijateljstva i pokušati steći nove partnere."

Kada je u pitanju Bliski Istok, izazovi su možda i najveći, smatra Heather Conley, analitičarka Centra za strateške i međunarodne studije:

"Sigurno da je to izuzetno ambiciozno putovanje. Obično predsjednici čekaju jedno izvjesno vrijeme da dublje urone u Bliski Istok jer je taj region zaista ogroman izazov."

U Saudijskoj Arabiji, prvoj etapi, američki predsjednik će se susresti sa desetak i više lidera arapskih država. U predizbornoj kampanji i u prvih stotinjak dana u Bijeloj kući njegova anti-muslimanska retorika je bila snažna i česta. A tamo će morati da govori islamskom svijetu. Simon Henderson, analitičar Instituta za bliskoistočnu politiku, ocjenjuje:

"Saudijaska Arabija je oduševljena. Oslanja se na sigurnosne relacije sa Sjedinjenim Državama. Saudijski dvor je bio vrlo razočaran sudržanim odnosom predsjednika Obame koji se mnogo više fokusirao na Iran."

Savjetnik predsjednika Trumpa za nacionalnu sigurnost H. R. McMaster izavio je da se predsjednika nada bi mogao podstaknuti na širenje vizija miroljubivih interpretacija islama.

Slijedeća etapa je takođe krupan izazov. Na izraelsko-palestinskom prostoru predsjednik Trump će imati susrete i sa premijerom Izraela i palestinskim predsjednikom. Razgovori sa Benjaminom Netanyahuom mogli bi biti pod znatnim opterećenjem nakon izvjštaja da je američki predsjednik, nedavno u Bijeloj kući, ruskim zvaničnicima predočio strogo povjerljive, obavještaje informacije čiji bi izvor, kako se navodi, mogao biti Izrael. Unatoč tome ne treba očekivati neko javno ispoljeno neslaganje i kritiziranje. Simon Henderson ističe:

"Sumnjam da će gospodin Netanyahu bilo što javno reći o tome ili kritizirati predsjednika Trumpa. Dobri odnosi sa Sjedinjenim Državama su za Izrael mnogo važniji od toga."

Posjeta Vatikanu i razgovori sa papom Franjom mogu biti svojevrsna relaksacija. Poglavar rimo-katoličke crkve je izjavio da neće donositi nikakav sud o predsjedniku Trumpu prije nego što se bude susreo sa njim.

U Brusselsu, na sumitu sa zvaničnicima ostalih zemalja, članica NATO saveza, predsjednik Trump će imati priliku da potvrdi ono što je rekao nakon susreta sa generalni sekretarom NATO-a u Bijeloj kući - da taj savez nije zastario - i da precizira odnos Bijele kuće prema NATO-u.

Posljednja etapa je samit lidera sedam industrijski i ekonomski najsnažnijih zemalja koji će biti održan u Taormini na Siciliji. Za sada nema nikakvih naznaka što bi mogao zagovarati američki predsjednik.Sigurno je da će i taj, kao i svi ostali susreti, biti pomno praćen i ono što bude javno rečeno, ili procuri iza zatvorenih vrata, pažljivo analizirano.

Heather Conley podsjeća:

"Mislim da je svijet, jednostavno rečeno, fasciniran onim što se dešava u Washingtonu. To će pratiti predsjednika Trumpa tokom svake etape njegovog putovanja."

A Simon Henderson dodaje:

"Mislim da je vrlo neizvjesno što će predsjednik uraditi. Rekao bih da je relana dilema da li će uraditi nešto briljantno ili nešto pogubno."

Bez nekih većih nepredvidivosti i neugodnih iznenađenja tokom prvog zvaničnog boravka izvan Sjedinjenih Država, predsjednik Trump bi se u Bijelu kuću mogao vratiti praćen ocjenama i komentarima koji bi povoljno uticali na povjerenje američke javnosti, poljuljano dešavanjima u proteklih tjedan, dva.

SAD: Šta će donijeti Trumpov prvi odlazak u inostranstvo?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG