Linkovi

Sirijci u Americi - životne šanse koje do sada nisu imali


Obamina administracija dodatno razvija planove za povećanje broja izbjeglica koje će biti primljene u Sjedinjene države u narednu godinu dana. Novi broj iznosi 110 hiljada izbjeglica, što je 30% više u odnosu na ovu godinu. Medjutim, povećanje broja izbjeglica i migranata, fokus je debate o imigraciji i sigurnosti , pogotovo kada su u pitanju izbjeglice iz Sirije. Naš novinar Jeff Swicord je obišao jednu novopridošlu sirijsku obitelj u predgrađu Washingtona.

Ihsan Marwan Al Hazzouri je okupio svoju obitelj, uključujući roditelje, i pobjegao iz Damaska kada su sirijske snage započele masovna hapšenja u gradu Homs 2012.

Plašio sam se da će povrijediti moju obitelj, moju suprugu i djecu, kaže on.

U Damasku su mu prijetile sirijske snage sigurnosti. Njegova obitelj je pobjegla do granice u kamionu, a onda pješke prešla u Jordan.

Jako sam se plašio jer nisam bio siguran da ćemo uspjeti, s obzirom da su se snage sigurnosti i vojno osoblje nalazili u cijelom tom području. Čim sam došao u Jordan osjećao sam se sigurnim jer nas je vlada prihvatila kao izbjeglice, priča Ihsan.

On je sa obitelji stigao u Sjedinjene države u vrijeme žučne debate o pitanju imigracije i sigurnosti. Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump kaže da su sirijske izbjeglice prijetnja Sjedinjenim državama i da će, ako on pobijedi, one biti poslate nazad.

Tu je hiljade ljudi koji kao migranti dolaze iz Sirije, a mi nemamo pojma ko su, odakle dolaze, jer nemaju nikakva dokumenta. Pa to je suludo. Ako ja postanem predsjednik, oni će se vratiti kući. To moramo uraditi, rekao je Trump.

Aerlande Wontamo iz Luteranske humanitarne službe u Washingtonu kaže da se zna ko su ti ljudi. Ona je pomogla u prihvatanju na hiljade izbjeglica, među njima i obitelji Al Hazzouri.

Svi naši klijenti prolaze kroz veoma oštar proces sigurnosne provjere, medicinske provjere kao i temeljite intervjue. To je zasigurno dugačak i rigorozan proces, kaže ona.

Ihsan Marwan i njegova obitelj su prošli kroz dvogodišnji proces provjere. Zvaničnici UN-a i Međunarodne organizacije za migraciju su ga više puta intervjuirali. Njegova obitelj nije mogla odlučivati o tome gdje će se preseliti. Kada je bilo odlučeno da će biti poslati u Sjedinjene države, jedan američki zvaničnik za sigurnost ga je intervjuirao o njegovom životu od djetinjstva pa sve do dolaska u Jordan. Najteži trenutak je bio ostaviti roditelje u Amanu.

U početku sam doživio šok, jer se radilo o Americi. Nikada nisam ni sanjao da ću biti izbjeglica i doći u Sjedinjene države, priča Ihsan.

U roku od dva mjeseca, Ihsan Marwan je našao posao u oblasti uređivanja krajolika. Za sada, njegovi ciljevi su jednostavni - vrijedno raditi kako bi mogao priuštiti veću kuću i kako bi njegovi roditelji mogli doći i živjeti sa njima. Te kako bi njegova djeca mogla imati dobro obrazovanje, i šanse koje im se nikada do sada nisu pružile.

XS
SM
MD
LG