Linkovi

SAD: Uspostaviti ravnotežu između sigurnosti i privatnosti


Osim koraka koje gospodin Obama može poduzeti kao predsjednik SAD, i Kongres je tijelo odgovorno za definirannje rada i ovlaštenja Agencije za nacionalnu sigurnost.

Uz transformaciju rada Agencije za nacionalnu sigurnost o kojoj je danas govorio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i više senatora i kongresmena ukazuju na potrebu da se i Kongres odredi prema poštivanju i zaštiti privatnosti i građanskih sloboda američkih građana i programima praćenja telefonskih i on-line kontakata koje provodi Agencija i podatke o tome drži u odgovarajućim datotekama. Osim ovlaštenja i koraka koje kao predsjednik može poduzeti gospodin Obama, i Kongres je tijelo odgovorno za definirannje novih pravila rada, limita i ovlaštenja Agencije za nacionalnu sigurnost.

Edward Snowden, bivši analitičar privatne kompanije koja je radila za Agencije, bio je taj koji je obznanio dubinu i sveobuhvatnot programa praćenja telefonskih kontakata u Sjedinjenim Državama i špijuniranja u inostranstvu, uključujući i njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Bez obzira na stranačku pripadnost, više liberalnih senatora i kongresmena, zahtijevaju promjene u radu i ovlaštenjima Agencije koje bi rezultirale obnovi i domaćeg i međunarodnog povjerenja u njen rad. Zastupnica Cynthia Lummis, Republikanka, ističe:

"Mislim da je nanesena šteta američkom ugledu u svijetu. Moramo imati mnogo racionalnije osnove za prikupljanje te vrste podataka."

Lummisova je ko-autor nacrta zakona kojim se američke obavještajne agencije obavezuju da svake godine obavijeste Kongres o dijelu njihovog bužeta namijenjenog prikupljanju informacija. Ističe da je potrebno i više transparenstnosti:

"Ne toliko o metodama, detaljima, ali svakako o tome zašto osobne informacije Amerikanaca bivaju čuvane i po pet godina, zašto je potrebno da te informacije o svakom Amerikancu budu pohranjenje u baze podataka."

Pojedini članovi Kongresa ubijeđeni su da ogromni program praćenja telefonskih kontakata nije za nacionalnu sigurnost toliko bitan da opravda tako dubok upad u privatnost američkih građana. Senator Patrick Leahy, Demokrata, kaže:

"Imamo realnu potrebu za raspravom i fundamentalnom odnosu Amerikanaca i njihove vlade. Vlada postoji zarad dobrobiti Amerikanaca, a ne obrnuto."

Među senatorima i kongresmenima je dosta i onih koji opravdavaju rad Agencije za nacionalnu sigurnost i odbacuju zahtjeve za promjenama koje su nedavno sugerirali i članovi panela za analizu rada Agencije. Senator Chuck Grassley, Republikanac, upozorava:

"Neke od preporuka u izvještaju tog panela učinile bi da obavještajno bude teže pratiti teroriste nego obične kriminalce."

Neki od terorističkih napada, poput onog na cilju maratonske trke u Bostonu prošle godine, nisu osujećeni unatoč svim obavještajnim nadziranjima i prikupljanju podataka. Senator Ted Cruz, Republikanac, uvjeren je da bi se mnogi Amerikaci opredjelili za mnogo pomniji nadzor, ako je to put do, kako reče, hvatanja loših momaka:

"Od ljudi za koje imamo razlog sumnjati da planiraju teroristički napad moramo zaštiti sve one koji ljudske i zakonske norme ne krše."

Aktivisti i zagovornici poštivanja privatnosti smatraju da Kongres ima i obavezu i odgovornost da, ako je to nužno, kontrolira i zauzda obavještajne obavještajne aktivnosti, kaže Leslie Harris, predsjednica Centra za demokratiju i tehnologiju i dodaje:

"Kongres je pravo mjesto za raspravu o ravnoteži između sigurnosti i građanskih sloboda. Ali, budimo pošteni, nakon 11. septembra 2001. vrlo je teško i vrlo osjetljivo raspravljati o toj ravnorteži."

Predsjednik Obama i Kongres će definirati promjene u radu i ponašanju američkih obavještajnih agencija koje bi trebale omogućiti i jedno i drugo - sigurnost Amerikanaca, i u Sjedinjenim Država i u svijetu, i poštivanje njihove privatnosti.

SAD: Uspostaviti ravnotežu između sigurnosti i privatnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00
XS
SM
MD
LG