Linkovi

SAD: ISIL najveća teroristička prijetnja u svijetu


BiH jačala kapacitete u borbi protiv terorizma tokom prošle godine, istaknuto izveštaju State Departmenta o terorizmu u svijetu u prošloj godini.

Militanti, ekstremisti, teroristi pokreta za takozvanu Islamsku državu su najjača i najveća prijetnja sigurnosti i miru u velikom dijelu svijeta - konstatuje se u redovnom godišnjem izvještaju američkog State Departmenta o terorizmu u svijetu u prošloj godini. Pod prijetnjama terorista su, uz Sjedinjene Države, zapadno-evropske zemlje, bliskoistočne i mnoge afričke države, i tri balkanske zemlje - Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija.

Zahvaljući organiziranoj međunarodnoj borbi protiv terorizma, u kojoj Sjedinjene Države daju puni doprinos, broj terorističkih napada u 2015. godini smanjen je, u odnosu na prethodnu godinu, za 13 procenata, a broj poginulih u napadima terorista manji je za 14 odsto. To značajno smanjene je prvo od 2012. godine - istaknuto je u uvodnom dijelu.

Uz te činjenice, naglašene su još dvije - globalno prijetnje terorista sve više postaju decentralizirane, a ektremizam i sljedbenici pokreta za Islamsku državu šire se i prodiru u mnoge druge dijelove svijeta. I dalje najsnažniji u Iraku i Siriji taj pokret je, i regionalno i globalno, najveća teroristička prijetnja.

Predstavljajući izvještaj Justin Siberel, vršilac dužnosti koordinatora State Depatmenta za protiv-terorističku borbu, je istakao:

"ISIL i grupe povezane sa tim pokretom, uspostavile su ogranke širom Bliskog i Srednjeg Istoka, sjeverne i zapadne Afrike, na sjeveru ruskog Kavkaza i u južnoj Ayiji. Večina tih ogranaka su od ranije postojeće terorističke mreže i ćelije i djeluju prema njihovim vlastitim, lokalnim ciljevima."

Zapadna Evropa je tokom prošle i proteklih mjeseci ove godine takođe bila cilj terorističkih napada terorista Islamske države. Napadi u Francuskoj i Belgiji upozoravaju na taj novi smjer terorista. Turska je, u neporsednoj blizini Sirije i Iraka, najjačih uporišta ISIL-a, u vrlo delikatnoj situaciji.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Balkan, za Bosnu i Hercegovinu je istaknuto da je nastavila da napreduje u jačanju kapaciteta u borbi protiv terorizma tokom prošle godine, pri čemu su sigurnosne službe uglavnom pažljivo pratile osumnjičene za terorizam u BiH i poduzimale potrebne akcije.

To je dovelo do smanjenja broja ljudi koji iz Bosne i Hercegovine odlaze na ratišta u Siriju i Irak, a takvih je od 2013. do sada bilo oko 300. Njih oko 50 vratilo se kućama. Dva napada okarakterisana kao teroristička - ubistvo policajca u Zvorniku i ubistvo dvojice pripadnika bosanskohercegovačkih oružanih snaga u Rajlovcu.

Kosovo i Makedonija su takođe poduzeli brojne mjere na sprečavanju odlazaka ISIL-om ideologijom indoktriniranih na ratišta u Siriji, a spriječeno je i nekoliko planiranih terorističkih napada na domaćem tlu.

Te tri balkanske zemlje imale su i imaće i dalje ima punu podršku Sjedinjenih Država u borbi protiv domaćeg terorizma, ekstremizma i indokrinacije takođe je istaknuto izveštaju State Departmenta o terorizmu u svijetu u prošloj godini.

SAD: ISIL najveća teroristička prijetnja u svijetu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

XS
SM
MD
LG