Linkovi

SAD: Automatskom puškom na kongresmene, Republikance


Teško ranjeni kongresmen Steve Scalise, Republikanac
Teško ranjeni kongresmen Steve Scalise, Republikanac

Napadač, identificiran kao 66-godišnji James Hodgkinson iz Beltville-a, Illinois, podlegao je ranama zadobijenim u razmjeni vatre sa policajcima.

Kongresmen Stephen Scalise, ranjen u jutrošnjem napadu u Alexandriji, gradu nedaleko od Washingtona, je u kritičnom stanju. Uz njega, ranjena su i dva pripadnika policijske službe, zadužene za osiguranje članova Kongresa i Capitol Hilla, sjedišta Kongresa, jedan član kongresmenovog kabineta i jedan lobista. Napadač, identificiran kao 66-godišnji James Hodgkinson iz Beltville-a, američka savezna država Illinois, podlegao je ranama zadobijenim u razmjeni vatre sa policajcima.

Do napada je došlo jutro u 7 sati i devet minuta. Više kongresmena, Republikanaca, su na terenu za bezbol u jednom parku u Aleksandriji, 11 kilometara udaljenoj od Washingtona, imali pripremni trening pred skori meč u bezbolu sa timom kongresmena Demokratske stranke. Policajcima specijalne jedinice za osiguranje Capitol Hilla i članova kongresa 3 minuta nakon prve dojave o napadu pridružili su se i pripadnici policijskog departmana Aleksandrije. Kongresmenu Scalisu, ranjenom u kuk na terenu za igru, prvu pomoć pružio je kongresmen Brad Wenstrup, inače vojni hirurg koji je dvije godine proveo u borbenim misijama u Iraku. Scalise je ubrzo potom helikopterom prebačen na jednu od klinika u Washingtonu.

O napadaču i napadu dvoje očevidaca, Owen Britton i Falisa Peoples, je reklo:

"Bio je stariji čovjek, po mojoj procjeni starosti između 55 i 65 godina. Bio je naoružan puškom tipa AK-47, nekom vrstom, ili varijantom, Kalašnjikova. Takođe sam vidio da je na napadača pucano iza jednog velikog, crnog džipa i da je jedna osoba na zemlji iza tog vozila."

"Bio je vrlo smiren. Samo je koračao i pucao, kao da je prakticirao. Nekoliko puta se saginjao i uspravljao, prestajao i nastavljao pucati."

Razmjena vatre između napadača i policajaca trajala je oko desetak minuta prije nego što je napadač ranjen i onesposobljen. U istragu o napadu uključen je i Federalni instražni biro. O motivima napada tokom dana nije ništa preciznije rečeno.

Tim Slater, specijalni agent FBI, je odgovarajući na novinarsko pitanje istakao:

"Rano je za reći nešto konkretnije u ovom momentu, početnim trenucima istrage. Radimo u svim pravcima, istražićemo sve uglove."

Treba ipak reći da je, prema stranicama na on-line društvenim mrežama vezanim za napadača, James Hodgkinson bio oštar kritičar predsjednika Trumpa. U vrijeme prošlogodišnje predsjedničke kampanje bio je i volonter u kampanji senatora Bernie Sandersa, kandidata Demokratske stranke za predsjednika tokom primarne, unutar-stranačke, kampanje.

Ta činjenica podstakla je senatora Sandersa da izjavi:

"Upravo sam informiran da je napadač na jutrošnjem treningu Republikanaca bio neko ko je bio volonter u mojoj predsjedničkoj kampanji. Boli me takav nečuven, neprihvatljiv čin. Reći ću najjasnije što mogu. Nasilje bilo koje vrste je neprihvatljivo u našem društvu i ja jutrošnji napad osuđujem najteže što je moguće."

Reagirajući na taj napad predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump je, osim što je potvrdio da je napadač podglegao ranama zadobijenim u sukobu sa policajcima, uputio riječi ohrabrenja i podrške kongresmenu Scalisu, ranjenim policajcima i njihovim porodicama.

SAD: Automatskom puškom na kongresmene, Republikance
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

Bezbol utakmica između kogresmena Republikanaca i Demokrata, predviđena za sutra, je tradicija koja, sa manjim prekidima traje od 1909. godine. Posljednjih godina sav prihod od karata prodavanih po simboličnim cijenama, od 10 do 15, dolara doniran je programe namijenjene mladima. Utakmica će, kao je saopšteno, biti održana kako je planirano.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG