Linkovi

SAD: Vojnici-homoseksualci otvoreno u oružanim snagama... da ili ne?


General Joh Sheehan u vrijeme kada je bio zapovjednik vojnih snaga NATO saveza
General Joh Sheehan u vrijeme kada je bio zapovjednik vojnih snaga NATO saveza

U Sjedinjenim Američkim Državama se nastavlja rasprava o tome da li treba vojnicima homoseksualne orijentacije dopustiti da služe u oružanim snagama ne skrivajući svoju seksualnu orijentaciju. Mišljenja o tom pitanju su različita, i u američkim oružanim snagama, i u javnosti. Na jučerašnjem svjedočenju u senatskom Odboru za oružane snage penzionirani američki general John Sheehan svoje mišljenje da to ne treba dopustiti potkrijepio je ….masakrom u Srebrenici. Prema njemu, holandski bataljon iz tadašnjeg sastava UNPROFOR-a, koji je 1995. godine bio stacioniran u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a, nije bio spremna spriječiti krvoproliće, pored ostalog, i zbog toga što u holandskim oružanim snagama homoseksualci otvoreno služe već decenijama.

General John Sheehan, sredinom devedesetih zapovjednik svih snaga NATO saveza, govoreći na svjedočenju u Odboru Senata za oružane snage, rekao je da će u oružanim snagama doći do dubokih podjela, te da će biti ugrožena borbena spremnost i jedinstvo svake jedinice ukoliko se homoseksualcima dopusti da otvoreno služe u vojsci. Na pitanje senatora Carla Levina, jesu li i druge zemlje, poput Britanije i Izraela, u kojima je zabrana ukinuta, iskusile negativne posljedice, general Sheehan je odgovorio potvrdno.

Naveo je primjer Holandije, koja je,– kako je rekao, zabranu ukinula odmah po svršetku Hladnog rata:

„U toj su zemlji procijenili da je došlo vrijeme da se iskoriste blagodati mira, te su svjesno krenuli u vojnu reorganizaciju. Između ostalog, homoseksualcima je dopušteno da otvoreno služe. Posljedica toga je bila da holandska vojska nije bila spremna za ratovanje.“

Holandija je, inače, bila jedna od prvih zemalja koja je ukinula tu zabranu, čak i prije raspada bivšeg Sovjetskog Saveza.

Gospodin Sheehan je svoju tvrdnju da holandska vojska nije spremna za rat potkrijepio masakrom u Srebrenici, gdje su bosanski Srbi u ljeto 1995. godine poubijali oko 8.000 Bošnjaka. Senatora Carla Levina, demokratu iz Michigana, ta je generalova tvrdnja šokirala.

Uslijedila je kraća razmjena pitanja i odgovora:

General Sheehan: „Srebrenica je bila najveći masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.“

Senator Levin: I da li su Vam holandski lideri rekli da se to desilo zato što je bilo homoseksualaca u sastavu bataljona u Srebrenici?

General Sheehan: „To je bila kombinacija…..“

Senator Levin: „Da li su Vam rekli da treba kriviti vojnike-homoseksulce…. To je moje pitanje?“

General Sheehan: „Da.“

Senator Levin: „To su Vam rekli?“

General Sheehan: „Oni su to uključili kao dio problema.“

Upitani za komentar mišljenja generala Sheehana, holanski vojni dužnosnici također su bili vrlo začuđeni.

Glasnogovornik holandskog Ministarstva odbrane Roger van de Wetering izjavio je za Glas Amerike da su te izjave „potpuna glupost“ i da mu je teško vjerovati da jedan general može reći tako nešto. Dodao je da nikad nije čuo takve tvrdnje od bilo koga, niti u Holandiji, a ni drugdje. Mnogi povjesničari, međutim, tvrde da su holanski mirovnjaci u Bosni i Hercegovini bili nedovoljno spremni za misiju i zbog toga što nisu imali prikladnu opremu, a i zbog mandata UN-a koji ih je ograničavao.

Jučerašnje svjedočenje u Senatu održano je dva mjeseca nakon poziva predsjednika SAD Baracka Obame da se ukine zakon prema kojem u vojsci homoseksualci mogu služiti, ali jedino ako svoju seksualnu orijentaciju drže strogo za sebe. Nakon predsjednikovog poziva, mnogi vojni zapovjednici i visoki civilni zvaničnici američkog Ministarstva odbrane izrazili su podršku ukidanju tog zakona. Ima i onih koji su iskazali protivljenje, no rekli su da su spremni provoditi novi zakon, ma kakav on bio.

XS
SM
MD
LG