Linkovi

Hutaree je samo jedna od mnogih radikalnih organizacija u SAD-u, tvrdi FBI


Osam članova apokaliptične kršćanske militantne organizacije, koji su uhićeni prošlog tjedna, ostat će u zatvoru do im se ne dovrši suđenje

Osam članova apokaliptične kršćanske militantne skupine, koji su uhićeni prošlog tjedna, ostat će u zatvoru sve dok im se ne dovrši suđenje. FBI tvrdi da je ova grupa, nazvana Hutaree, samo jedna od mnogih radikalnih organizacija koje vode esktremni način života na marginama američkog društva. Prema posljednjim podacima, broj takvih skupina utrostručio se od 2008.godine.

"Naša savezna vlada je izvan svake kontrole!"

Slične poruke možete naći diljem zemlje, pun ih je Internet. Mark Potok je pravni stručnjak:

“U Americi kao da vještice mješaju lonac u kojem se svašta nalazi. Od demografskih promjena u zemlji do izbora prvog crnog predsjednika. Isto tako, velika nezaposlenost i loša ekonomska situacija imaju udjela”.

Kad se promatraju pripadnici milicije Hutaree, primjećuje se mala skupina s mnogo oružja i mnogo ambicija. Andrea Harsh je nekada bila zaručena za čelnika Hutaree milicije Davida Stone-a:

“Išli su tako daleko da su pravili velike zemljovide vlastite države s posebnim imenima za regije i gradove.…”

Svoju predanost tim ciljevima prenijeli su i u osobne živote. Na nedavnom vjenčanju, veliki broj članova te grupe nosio je Hutaree odore. Tužitelji kažu da je jedan od njih ubio vlastitu mačku kako bi mogao vidjeti “može li ubiti nekoga do koga mu je stalo?”

Međutim, Henry Scharg, odvjetnik Hutaree milicije tvrdi da grupa nije prekršila nikakav zakon:

"Jedino što se može pronaći jest da je to grupa ljudi koja voli pričati i oblačiti uniforme te nositi oružje po šumi!”

Neke milicije se distanciraju od skupine Hutaree za koju kažu da su ekstremisti. Matt Savino, koji je član milicije Michigan, kaže da ga je član Hutaree grupe, Josh Stone, nazvao dok je bježao od FBI-a, tražeći pomoć. Savino kaže da mu nije želio pomoći te da ga je prijavio policiji:

“Ne znajući čak ni zbog čega su bili uhićeni, bilo to legitimno ili ne, i suprostaviti se saveznoj vladi, nije baš razumno.”

'White Militias,' odnosno Bijele milicije, pozivaju sve takve organizacije na veliki skup 19.-og ovog mjeseca u Virginiji nadomak Washingtona da dovedu svoje članove potpuno naoružane. Nakon okupljanja oni žele krenuti prema glavnom američkom gradu gdje će imati mimohod. Zanimljivo je da 19. travnja pada na 15. godišnjicu bombaškog napada na Oklahoma City u kojem je pripadnik takve jedne milicije, Timothy McVeigh, ubio 168 osoba.

XS
SM
MD
LG