Linkovi

SAD: Koliko može Obama sam?


Prema procjenama između 11 i 12 miliona useljenika u Sjedinjenim Državama su ilegalno. Bez obostrane suglasnosti taj problem ne mogu riješti ni Republikanci, niti Demokrate.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama mogao bi se u narednih nekoliko tjedana, kako se očekuje, odlučiti na više mjera na osnovu izvršnih predsjedničkih ovlasti, radi rešavanja problema miliona imigranata, koji bez pravno valjanih useljeničkih dokumenta žive i rade u Sjedinjenim Državama. Tu mogućnost pozdravljaju i podržavaju brojne organizacija koje se zalažu za pozitivno rješavanje statusa ilegalnih useljenika, ali i osuđuju oni koji to smatraju amnestijom za kršenje propisa o useljavanju. U Kongresu još uvijek nije definirana i usvojena sveobuhvatna reforma postojećeg imigracionog sistema, niti su odobrena sredstava za rješavanje problema izazvanih naglim povećanjem broja djece i maloljetnika koji američku granicu prelaze ilegalno i bez pratnje odraslih.

Aktivisti koji se bore za prava imigranata organiziraju prosvjede i i druge oblike građanske neposlušnosti pred Bijelom kućom zahtijevajući da se stane sa deportacijama useljenika bez odgovarajućih dokumenata.

Jaritza, useljenica sa američkim državljanstvom, zabrinuta za majku koja u Americi živi ilegalno, za gospodina Obamu ima kratku poruku:

“Zaustavite razdvajanje porodica. Ako postoji način, bilo bi najbolje da djeca i roditelji žive zajedno."

Predsjednik je već obećao da će poduzeti određene korake:

“Ponovo ću nastojati da korigujem naš imigracioni sistem koliko god to mogu da učinim sam, bez Kongresa. Ako Kongres neće da obavlja svoj posao, mi možemo i moramo da obavljamo naš.”

Mnogi Republikanci, članovi Kongresa, među njim i senator Jeff Sessions, žestoko se protive tim namjerama:

“Zakoni se razmatraju i usvajaju u Kongresu, a naši predsjednici moraju da ih provode. Oni nisu ovlašćeni da usvajaju zakone."

Problematiku ilegalnog useljništva uveliko komplikuje ilegalni ulazak u Sjedinje Države na desetine hiljada djece i maloljetnika iz zemalja Centralne Amerike. U skladu sa važećim američkim propisima ta djeca i maloljetnici imaju pravo na saslušanje na nadležnim sudovima. Sudovi su preplavljeni takvim slučajevima, a u saveznim državama u kojima se do konačnih sudskih odluka zbrinjavaju ta djeca zvone mnoga zvona.

Guverner Sjeverne Karoline Pat McCory kaže:

“Ne znamo kakvo je zdrastveno stanje te djece. Da li su rizik za zdravlje djece u Sjevernoj Karolini? Ukoliko njihov broj bude dalje rastao, nećemo biti finansijski u stanju osigurati brigu za našu djecu."

Kongresno zdanje je prazno. Senatori i zastupnici su još uvijek na odmoru koji traje pet tjedana. Prije odmora nisu usvojili odluke o dodatnom federalnom fondu za zbrinjavanje i procesuiranje djece, ilegalnih usljenika. Zakoni nužni za reformu imigracionog sistema poodavno su na čekanju.

Analitičar instituta Brookings Thomas Mann ističe:

"U sadašnjoj situaciji malo šta može biti usvojeno u Kongresu, bez obira na urgentnost."

Raspravama o reformi sistema usljevanja dominira stranačako prepucavanje. Senator John Cornyn, Republikanac otpužuje predsjednika Obamu, Demokratu:

"On svojim potezima i izjavama kao da sugerira na neće provoditi zakone i time ohrabruje djecu i njihove roditelje da krenu na, po život, opasan put."

Zastupnici iz Republikanske stranke koji su u većini u Zastupničkom domu odbijaju da glasaju o prijedlogu zakona o reformi sistema useljevanja koji je prošle godine usvojen u Senatu, gdje su Demokrate u većini.

Senator Patrick Leahy, Demokrata, o tome kaže:

"Republikansko vođstvo se plaši da definira stav o problemu ilegalnog usljeništva. Morali bi da se odluče za šta jesu, a protiv čega su. Lakše je ne poduzimati ništa i izjavljivati da je za sve kriv predsjednik Obama.”

U takvoj atmosferi predsjednik Obama ne može ništa izgubiti ako neke stvari uzme u svoje ruke, kaže Thomas Mann:

"Politički, to je jednostavno. Gotovo svemu što predjsednik Obama namjerava, Republikanci se protive. Ono što namjerava uraditi uradiće zato što smatra da je to dobro i ispravno.”

Prema procjenama između 11 i 12 miliona useljenika u Sjedinjenim Državama su ilegalno. Taj broj je posljednjih desetak mjeseci uvećan desetinama hiljada djece i maloljetnika koji su bez roditelja ilegalno prešli američku granicu. Bez obostrane suglasnosti problem ilegalnih useljenika ne mogu riješti ni Republikanci, niti Demokrate.

SAD: Koliko može Obama sam?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

XS
SM
MD
LG