Linkovi

Amerika i Pakistan nastoje dodatno unaprijediti odnose


Američka bezpilotna letjelica, Predator
Američka bezpilotna letjelica, Predator

U posljednje vrijeme više dogadjaja je testiralo medjusobne odnose Sjedinjenih Država i Pakistana. Ali, u intervuu za Glas Amerike američki ambasador u Pakistanu kaže da vjeruje da su veze izmedju dvije zemlje i dalje jake.

Predsjedatelj zastupničkog doma američkog kongresa, John Boehner je danas posjetio Pakistan, pri čemu je naglasio važnost prevalizaženja izazova i obnavljanja partnerskih odnosa između Washingtona i Islamabada. On je predvodio dvostranačku kongresnu delegaciju i održao otvorene razgovore sa pakistanskim premijerom Yousufom Razom Gilanijem, zapovjednikom pakistanske vojske Ashfaqom Kayanijem, i američkim ambasadorom u Pakistanu Cameronom Munterom. Gospodin Boehner je odao priznanje požrtvovanju pakistanske vojske u borbi protiv ekstremizma i terorizma.

Inače, u posljednje vrijeme više dogadjaja je testiralo medjusobne odnose Sjedinjenih Država i Pakistana. Ali, u intervuu za Glas Amerike američki ambasador u Pakistanu kaže da vjeruje da su veze izmedju dvije zemlje i dalje jake.

Sjedinjene Države koriste bezpilotne avione Predator za napade na ekstremiste unutar pakistanskog pograničnog prostora. Ali u isto vrijeme Predatori su, kako sada u Pakistanu kažu, ključna smetnja u njihovim odnosima sa Sjedinjenim Državama.

Cameron Munter, ambasador SAD u Pakistanu
Cameron Munter, ambasador SAD u Pakistanu

Američki ambasador u Pakistanu, Cameron Munter, kaže da je to jedan od razloga nedavnih zategnutosti izmedju Islamabada i Washingtona:

"To je veoma teška mrlja, ali sam optimističan kada je riječ o putevima uspostavljanja boljih razgovora u rješavanju ključnih pitanja na kojima želimo raditi. Želimo se vratiti na pitanje kako možemo pomoći Pakistanu, gdje se možemo angažirati."

Medjusobni odnosi su dostigli najnižu tačku početkom godine kada je Raymond Davis, koji je pod ugovorom radio za CIA-u, ubio dvojicu pakistanaca. Slučaj nije dospio do suda. Davis je oslobodjen u skladu sa pakistanskim zakonom, ali je to mnoge razljutilo.

Stanje se dodatno pogoršalo protekle sedmice nakon što je Bijela kuća objavila izvještaj u kojem kritikuje pakistanske napore na suzbijanju terorizma, uglavnom na području kojeg kontroliše federalna administracija i na kojem ekstremisti nalaze utočište. U izvještaju je posebno ukazano na teškoće koje Pakistan ima u sprječavanju militanata da se vrate na područje koje je u predhodnim operacijama očišćeno.

Pakistanski vojnici u operaciji čišćenja terena od militanata uz granicu sa Afganistanom
Pakistanski vojnici u operaciji čišćenja terena od militanata uz granicu sa Afganistanom

Sjedinjene Države, takodjer, žele da Pakistan proširi operacije u jedno od najproblematičnijih područja, Sjeverni Waziristan, gdje se, prema nekim tvrdnjama, skriva vodjstvo al-Qaide.

Ali ambasador Munter kaže da Sjedinjene Države znaju da takvu odluku treba donijeti sam Pakistan:

"Konačna odluka donošenja mira, uspostavljanje autoriteta pakistanskog vodjstva u Sjevernom Waziristanu je na Pakistanu. Mi smo dali naše savjete. Ponekad možda nismo bili diplomatski oko toga, ali u osnovi to treba da je njihova odluka, i mi to prihvatamo."

Medjutim, kada se 100 hiljada američkih vojnika bore protiv pobunjenika u susjednom Afganistanu, to je lakše reći nego sprovesti. Mnogi kritičari kažu da se dozvoljavanjem Talibanima i drugim grupama da nadju utočište u Waziristanu otežava uspjeh u Afganistanu.

Takve grupe, koje bježe iz Afganistana, Sjedinjene Države napadaju i bezpilotnim avionima unutar pakistanske teritorije, što dodatno razljućuje vladu u Islamabadu.

Protekle sedmice šef pakistanske obavještajne službe je boravio u Washingtonu kako bi razgovarali o napadima bezpilotnim avionima i drugim nerješenim pitanjima. Američki zvaničnici, uključujući ambasadora Muntera, kažu da su razgovori bili suštinski i plodni:

"Bila je to otvorena, iskrena rasprava. Trajala je više sati. Razgovarali su o brojnim elemntima obavještajnih odnosa i mislim da su postigli dosta napretka. Uvijek će se dešavati da Pakistan na neke stvari gleda na jedan, a Sjedinjene Države na drugi način. Ali, kao u svakom partnerstvu, bitno je imati ovakvu vrstu razgovora i to srediti."

Zvaničnici u Islamabadu su takodjer saopćili da su diplomatske napetosti smanjene i da i oni žele krenuti naprijed. Medjutim, Pakistan ima vlastite i brojne unutarnje probleme, medju kojima su i znatne političke borbe. To znači da će se u budućnosti Američko-Pakistanski savez mijenjati na bolje ili gore.

XS
SM
MD
LG