Linkovi

SAD: „Ne možemo imati potpunu sigurnost i potpunu privatnost“


Edward Snowden
Edward Snowden

Predsjednik Obama ističe da je rasprava o ostvarivanju nacionalne sigurnosti i poštivanju građanskih sloboda, nakon saznanja o postojanju tajnih programa nadzora, dobro došla.

Prema pisanju američkog Washington Posta i britanskog Guardian-a, izvor informacija koje su dovele do otkrivanja američkih tajnih programa nadgledanja telefonskih razgovora Amerikanaca je 29-godišnji Amerikanac Edward Snowden. On je izjavio da je zatražio od Washington posta i Guardiana da otkriju njegov identitet jer neće da se krije zato što smatra da nije uradio ništa pogrešno. Snowden je prošli mjesec napustio Sjedinjene Države i otputovao u Hong Kong jer je, kako je izjavio, znao da će odgovarati za svoje akcije. On je također kazao za vašingtonske novine da planira zatražiti politički azil u bilo kojoj zemlji koja prakticira i štiti slobodu govora i globalnu privatnost.

Da podsjetimo - britanski Guardian je objavio da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost skupljala zapise o telefonskim pozivima i razgovorima miliona Amerikanaca. Britanski dnevnik, zajedno s Washington Postom, je takodjer objavio da postoji zaseban prgram američke vlade, nazvane PRISM, kojim se omogućuje Agenciji za sigurnost i FBI-ju pristup serverima najvećih obezbjeđivača pristupa internetu. Američka vlada nije negirala te navode, već je samo saopćila da se razgovori ne prisluškuju, već da se podaci o pozivima sakupljaju kako bi se zaustavili teroristički planovi za napade, što se ,kako vlada navodi, dogodilo već nekoliko puta. Prema navodima Guardiana, predsjednik Obama je naredio različitim agencijama američke federalne vlade da se pripreme za ofanzivne cyber-operacije, uključujući i formiranje prekomorske liste ciljeva američkih cyber-napada. To je treći tajni dokument Sjedinjenih Država koji je Guardian objavio u razmaku od 48 sati.

Govreći o tome, zapravo odgovarajući na jedno od novinarskih pitanja tokom boravka u Kaliforniji gospodin Obama je, pored ostalog, istakao:

„Moja procjena, i procjena mog tima, bila je da će nam programi tajnog prikupljanja i analiziranja informacija pomoći da spriječimo terorističke napade. Zadiranje u privatnost ograničeno je na telefonske brojeve ili trajanje razgovora, bez specificiranja imena, i mislim da je bilo sasvim opravdano.“

Saznanja da je američka administracija imala tajni pristup podacima o telefonskim razgovorima i serverima na internetu tragajući za mogućim terorističkim aktivnostima izazvala je nezadovoljstvo mnogih zagovornika poštivanja privatnosti.

Elizabeth Giotein iz vašingtonskog Centra za pravdu Brennan ističe:

„Ja sam spremna kladiti se da prikupljanje miliona i miliona podataka o Amerikancima nije dobar način nalaženja terorista. Sigurna sam će iz administracije reći suprotno. Ali, mnogo je eksperata koji tvrde da je mnogo bolji pristup suziti ciljeve praćenja.“

Mnogi senatori i kongresmeni godinama znaju za programe tajnog nadzora i podržavaju ih. Senatorica Dianne Feinstein, predsjednica senatskog Odbora za obavještajne poslove dodaje:

„Moramo analizirati kako prikupljamo podatke. Time možemo spriječiti zavjere i ubistva Amerikanaca.“

Predsjednik Obama ističe da je rasprava o ostvarivanju nacionalne sigurnosti i poštivanju građanskih sloboda, nakon saznanja o postojanju tajnih programa nadzora, dobro došla:

„Ne možemo imati i 100-postotnu sigurnost, i 100-postotnu privatnost, i potpuni komoditet. Moraćemo nešto od toga odabrati.“

Članovi američkog Kongresa će, kako je najavljeno, organizirati nekoliko rasprava kako bi mnogo više saznali o tajnim programima nadzora telefonskih razgovora i aktivnosti putem interneta.
SAD: „Ne možemo imati potpunu sigurnost i potpunu privatnost“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00
XS
SM
MD
LG