Linkovi

Bolnički brod američke mornarice na novoj humanitarnoj misiji


Mercy, bolnički brod američke mornarice
Mercy, bolnički brod američke mornarice

Uz neposrednu medicinsku pomoć stanovnicima regije, ova misija omogućuje američkim vojnim snagama, partnerskim vladama i nevladinim organizacijama pripremu za buduće prirodne katastrofe

Bolnički brod američke mornarice otputio se na novu humanitarnu misiju na područje zapadnog Pacifika i jugoistočne Azije. Vojni i civilni medicinski djelatnici na brodu „Mercy“ liječit će pacijente u Vijetnamu, Kambodži, Indoneziji i Istočnom Timoru.

Misija broda „Mercy“, nazvana Pacifičko partnerstvo 2010., peta je humanitarna misija američke pacifičke flote. Prva je izvedena nakon katastrofalnog tsunamija u prosincu 2004. Ova sadašnja udružuje vojne i civilne elemente, kao i druge zemlje, među kojima i Japan. Uz liječenje pacijenata, predviđena je i pomoć u izgradnji škola i bolnica. Zapovjednica misije, mornarički kapetan Lisa Franchetti kaže da će medicinske ekipe obavljati niz zahvata, uključujući i operacije katarakte.

"U regiji je taj zahvat vrlo potreban i naše zemlje domaćini su nas posebno za to zamolile. Također imamo i jednu ekipu iz nevladinih organizacija koja će obavljati operacije na rascjepljenim nepcima i usnama, što je također često potreban zahvat u tom dijelu svijeta."

U partnerstvu s američkom mornaricom je osam nevladinih organizacija, među kojima i Project Hope. Liječnica Lynn Bemiller, iz San Dijega, pridružila se, sa svojim kolegama iz Project Hope, posadi broda „Mercy“, za rad u Indoneziji. Sudjelovala je i u ranijim misijama i kaže da u svakom pristaništu entuzijazam sve više raste:

"Kad bismo odlazili, ljudi bi nas već prepoznavali kao 'ljude s broda' i pozdravljali nas s 'O, ovo je sjajno! Moj sin je bio na brodu i liječena mu je upala kože,' ili 'Susjedovo dijete je imalo operaciju na brodu', ili 'Susjedi je bila operirana katarakta.' Kad vide da smo tamo da bismo im pomogli, reakcija stanovništva je fantastična."

Bolnički brod „Mercy“ ima dvanaestak operacijskih dvorana, te kapacitete u krevetima za stotine pacijenata, a među liječnicima su specijalisti iz gotovo svih oblasti medicine. Kapetan fregate Doug Brown mornarički je liječnik koji je na čelu radiološke jedinice broda:

"Biti dijelom ovakve misije donosi još i više profesionalnog zadovoljstva nego sam svakodnevni posao liječnika."

Zubar iz San Dijega Irvin Silverstein savjetnik je zubarske klinike koju vode studenti Sveučilišta Kalifornije u San Dijegu. On se pridružio misiji zajedno sa studenticom Tiki Le i drugim dragovoljcima sa sveučilišta. Na misiji 2008., Le je pomagala pri operativnim zahvatima rekonstrukcije rascijepljenog nepca i usne.

"Stvarno je nevjerojatno kakve promjene donesu ti zahvati. Bez naše pomoći, vjerujem da većina tih pacijenata ne bi dobila nikakvo liječenje."

Irvin Silverstein, veteran među dragovoljcima u humanitarnim misijama američke mornarice, kaže da one stvaraju međunarodna prijateljstva:

"Bio sam na misiji u Bangladešu i vidio sam koliko smo dobrih osjećaja stvorili u zemlji koja nas uobičajeno ne voli. Vidio sam i drugdje koliko ovakve misije promijene na bolje način na koji nas doživljavaju građani drugih zemalja."

Brod „Mercy“ bit će u misiji zajedno s brodovima Japana i Indonezije. Uz neposrednu medicinsku pomoć stanovnicima regije, ta misija omogućuje američkim vojnim snagama, partnerskim vladama i nevladinim organizacijama pripremu za buduće prirodne katastrofe.

XS
SM
MD
LG