Linkovi

Mornarička akademija u Annapolisu: Od tinejdžera do mornaričkih oficira.


Prije svega, taktička obuka
Prije svega, taktička obuka

Ovdje mladići i djevojke od tinejdžera odrastaju u mornaričke oficire. U cilju odgajanja budućih zapovjednika u američkoj mornarici, Akademija testira svoje studente i unutar i izvan učionica, kroz čitavu seriju zahtjevnih, ali neophodnih provjera.

Jedna od glavnih američkih visokoškolskih institucija je Pomorska Akademija Sjedinjenih Država u Annapolisu, savezna država Maryland. U Pomorskoj Akademiji, osnovanoj 1845., odgajaju se oficiri od kadetskog sastava koji broji više od 4 hiljade polaznika. I za onemedju njima koji će jednog dana služiti u nuklearnim podmornicama i u kabinama sofisticiranih letjelica - sve počinje ovdje, na malim jedrilicama na rijeci Severn. Direktor za obuku u jedrenju, zapovjednik Chris Tomassy, kaže da vijekovima stare vještine jedrenja predstavljaju vrijedne lekcije i u ova moderna vremena:

- Mi smo dio katedre za profesionalni razvoj, a jedrenje je bitan dio toga jer u tome se učvršćuje karakter i savladavaju vječtine rukovodjenja.

Mnogi će reći da su u Annapolisu najbolji i najpametniji studenti u zemlji, ali i nakon 4 godine školovanja tek ih očekuje okean znanja koja trebaju savladati. 22-godišnja Laura Martindale je jedna od prvih žena ikada izabranih da služe u podmornici. Ona kaže da je Akademija zaista priprema za izazove koji tek stoje pred njom:

- Ovdje učite i kako da vodite i kako da slijedite. I kad izadjete sa Akademije i udjete u mornaricu i treba da zapovijedate grupom od 40 mornara, veoma važan dio vašeg identiteta je da znate ko ste i kuda idete. Ovo mjesto vas zaista promijeni.

Dok Laura planira karijeru ispod mora, kadetkinja Jaclyn Jordan se priprema da osvoji nebo.

- Da, ja ću biti oficir u mornaričkoj avijaciji, idem u Pensacolu, u školu letenja.

Ali, prije i iznad tehničke obuke, biti pripadnik američke mornarice znači biti spreman za rat. Trener u streljačkoj obuci, Bill Karditzas, kaže da su pravila jednostavna:

- Da bi se u mornarici dobilo pravo na nošenje pištolja, osoba mora proći kvalifikacije.

Kadeti takodje moraju održavati vrhunsku fizičku kondiciju. Gotovo u svako doba i po cijelom kampusu vidjećete kadete koji vježbaju, bave se sportom ili samo trče u društvu sa kolegama.

Medju najvažnijim kvalitetima za zapovjednika, čemu ih uče u Annapolisu, jesu čast i integritet...

- Čast, hrabrost i posvećenost nisu stvari koje možeš napisati na plakatu i o tome misliti kasnije. To je nešto u čemu mi živimo i aktivno participiramo svakoga dana.

Kadet Matthew Evans se slaže s tim, kao i Jaclyn Jordan:

- Sa sviješću o tome da ćemo biti odgovorni za živote ljudi koje ćemo voditi, neki iz moje klase idu u Irak, u godini kad izadju sa Akademije. I biće u životnoj opasnosti zapovijedajući jedinicom tamo. To treba poštovati. Ne znam koliko 22-godišnjaka će to biti u stanju.

- Ja samo nastojim, i to svakog dana, da dam najbolje od sebe i da moji kolege budu ponosni, da moji roditelji budu ponosni i moja zemlja ponosna - jer mi služimo Americi.

Pojedinačna iskustva su različita, ali svi diplomci se slažu u tome da ih Pomorska akademija istinski priprema za odluke o životu i smrti koje će kao zapovjednici morati da donose.

XS
SM
MD
LG