Linkovi

Velika smanjenja u prijedlogu američkog vojnog budžeta za 2015. godinu


Administracija predsjednika Obame planira smanjiti američke oružane snage na najmanji obim od Drugog svjetskog rata do danas.

Ministar obrane Chuck Hagel je danas pozvao na smanjenje vojske na veličinu izmedju 440,000 i 450,000 vojnika, u odnosu na 570 hiljada na što je vojska porasla u godinama nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine.


Ministar Hagel je takodjer rekao da će borbena flota zračnih snaga A-10 biti eliminirana, a da će špijunska letjelica U-2 biti zamijenjena bespilotnim dronovima.


Hagelov prijedlog budžeta obrane za 2015. godinu odslikava u stvari nastojanje da se smanji sveukupni trošak vlade, kao i da se okončaju skupi ratovi u Afghanistanu i Iraku.

Gospodin Hagel kaže da prijedlog plana razumije budžetska ograničenja , no istovremeno će vojsku učiniti modernijom, bolje pripravnom, pozicioniranom i opremljenom kako bi se osigurali američki interesi u godinama koje predstoje.

Analitičari kažu da će ova smanjenja rezultirati u sposobnosti vojske da porazi svakog neprijatelja, ali da je takva vojska istovremeno isuviše mala za dugoročne operacije. will result in a military capable of defeating any adversary, but too small for lengthy

Američki ministar obrane je rekao da redukcije neće utjecati na američku pripravnost i tehnološku superiornost, a da će u isto vrijeme zaštititi takve prioritete kao što su logostika, istraživanja i razvoj.

Hagel je dodao da će rast vojnih plaća i beneficija morati biti smanjen, ali je naglasio da nije vjerovatno da će biti reducirana trenutna skala plaća ili beneficija.

Ovaj prijedlog će zasigurno biti sučeljen s oštrim protivljenjemu Kongresu, gdje se američki zakonodavci bore oko svakog vojnika, programa razvoja oružja, ili dolara, kao i za zaštitu vojnih baza i poslova u njihovim distriktima koje predstavljaju.
XS
SM
MD
LG