Linkovi

SAD i Srednji Istok: Ne možemo čekati na izraelsko-palestinski mir još jednu, dvije, tri decenije


SAD i Srednji Istok: Ne možemo čekati na izraelsko-palestinski mir još jednu, dvije, tri decenije
SAD i Srednji Istok: Ne možemo čekati na izraelsko-palestinski mir još jednu, dvije, tri decenije

Da ne bi bilo nikakvih dilema, ili pogrešnog tumačenja onog što je o granicama rekao u prošli četvrtak, gospodin Obama je ponovio i pojasnio jučer, obraćajući će članovima Američko-izralelskog komiteta za javne odnose.

Prošlonedeljni govor predsjednika Obame o američkoj politici u svjetlu zbivanja kroz koje prolazi više zemalja svjernog dijela Afrike i Srednjeg istoka prema ocjeni Graeme Banermana, analitičara vašingtonskog Instituta za Srednji istok je jasno isticanje američkog stava prema promjenama koje se dešavaju:

„Arapsko proljeće, kako ta zbivanja nazivamo, mijenja region i gospodin Obama je želio da svako na tom području čuje i zna da Amerikanci, da Sjedinjene Države podržavaju demokratske promjene koje su u toku.“

Jedna od tih demokratskih stremljena dešava se i u Siriji. Gospodin Obama je bez uvijanja rekao da je sirijski predsjednik bashar Al-Assad pred izborom voditi ta stremljenja ili se skloniti.

Robert Satloff, izvršni direktor instituta Washington ocjenjuje:

"Ako Sirijci nastave protestirati, sasvim je izvjesno da će doći do tačke kada će politika Sjedinjenih Država biti... vrijeme da odete, gospodine Al-Assad.“

I gospodin Banerman i gospodin Satloff, a i drugi analitičari se slažu u ocjeni da je ono što je predsjednik Obama rekao o izraelsko-palestinskim granicama ipak privuklo najviše pažnje.

Naime, po prvi put u prošli četvrtak jedan predsjednik Sjedinjenih Država javno je i glasno rekao da bi te granice trebalo da budu utemeljene na granicama prije Izraelsko-arapskog rata 1967. godine, uz obostrano prihvatljivu i dogovorenu razmjenu pojedinih dijelova zemljišta.

Predsjednik SAD Barack Obama i izarelski premijer Benjamin Netanyahu prošlog petka u Bijeloj kući
Predsjednik SAD Barack Obama i izarelski premijer Benjamin Netanyahu prošlog petka u Bijeloj kući

U prvoj reakciji na taj dio govora gospodina Obame, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je istakao da bi takve granice za Izrael bile neodbranjive. I prilikom susreta u Bijeloj kući, u petak, dan nakon govora američkog predsjednika, gospodin Netanyahu je ponovio istu ocjenu, dodavši da je došlo do značajnih promjena na terenu i demografskih promjena u protekle 44 godine.

A na tom terenu, primjera radi dvije ocjene nimalo povoljne po ono što je rekao predsjednik Obama.

Chaim, Izraelac iz Zapadnog Jerusalima kaže:

„Ignorišimo gospodina Obamu. Izrael je neovisna, suverena država....“

„Ono što nam se dešavalo prije Obame, i što nam se sada dešava je isto. Nema promjena. Zapravo idemo unazad ....“ - kaže Evelyn Hajir, Palestinka iz Istočnog Jerusalema.

Da ne bi bilo nikakvih dilema, ili pogrešnog tumačenja onog što je o granicama rekao u prošli četvrtak, gospodin Obama je ponovio i pojasnio jučer, obraćajući će članovima Američko-izralelskog komiteta za javne odnose:

„Zarad preciznosti, to znači da će Izraelci i Palestinci pregovarati o granicama koje će biti drugačije od onih koje su postojale 4. juna 1967. godine. I to je ono što znači obostrano dogovorena razmjena tla. To je dobro poznata formula za sve one koji generacijama rade na tom problemu.“

Status quo u izralesko-palestinskim mirovnim pregovorima gospodin Obama je ocijenio neodrživim i neodgodivim:

„Ne možemo dozvoliti da čekamo još jednu deceniju, ili dvije, ili tri decenije da ostvarimo mir. Svijet se sada brzo mijenja.“

Brzinu tih primjena potvrđuje Arapsko proljeće, a promjene kroz koje prolazi Srednji Istok, prema ocjenama nekih analitičara vjerojatno će rezultirati novim preciziranjima i brušenjima strategije i politike Bijele kuće i predsjednika Obame prema tom regionu i izraelsko-palestinskom pitanju.

XS
SM
MD
LG