Linkovi

NATO savez preuzeo kontrolu nad svim vojnim operacijama u Libiji


Francuski Mirage prije polijetanja iz baze u Grčkoj
Francuski Mirage prije polijetanja iz baze u Grčkoj

Bijela kuća: Nije donesena odluka o naoružavanju pobunjenika, predsjednik Obama razmatra sve opcije

NATO je preuzeo zapovjedništvo nad svim vojnim operacijama koje se vode u Libiji danas, nastavljajući operacije međunarodnih koalicijskih snaga koje su počele 19. ožujka, objavljeno je u sjedištu Saveza u Bruxellesu. Cilj operacije nazvane Ujedinjeni zaštitnik jest zaštita libijskih civila. Operacija se vodi iz središnjeg regionalnog NATO-ova zapovjedništva u Napulju, a njome zapovjeda kanadski general Charles Bouchard.

U Libiji je, inače, danas došlo do dramatičnog obrata za pobunjenike, koji su tijekom vikenda zauzeli brojne gradove duž obale. Činilo se da napreduju uz pomoć zračnih napada međunarodne koalicije, no sada se povlače iz dosadašnjih uporišta duž istočne obale Libije.

U međuvremenu je libijski ministar vanjskih poslova Musa Kusa stigao u London gdje je objavio da napušta vladu Moamera Gadafija. Kusa je jedan od Gadafijevih najbližih saveznika i arhitekt dramatične promjene u libijskoj vanjskoj politici koja je tu zemlju vratila u međunarodnu zajednicu nakon godina sankcija.


Libijski pobunjenici su nadjačani od strane brojnijih i bolje naoružanih Gadafijevih snaga, ali pomoć pobunjenicima mogla bi doći izvan Libije. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney je rekao da se "vrlo ozbiljno razmatra slanje veće pomoći oporbi u Libiji".

Glasnogovornik Bijele kuće je ponovio da nije donesena nikakva odluka o dostavi oružja libijskoj oporbi. TV mreža ABC javlja da je predsjednik Obama potpisao dokument kojim se autoriziraju tajne operacije za pomoć libijskim pobunjenicima u borbi protiv snaga Moamera Gadafija.

Analitičar Leslie Gelb: "Ako pitate – tko su ti ljudi – onda počnete misliti o tome želimo li ih doista naoružati? I to zato što naša povijest naoružavanja raznih grupa nije baš najblistavija".

I američka državna tajnica Hillary Clinton je govorila o pobunjenicima. “Ne znamo o njima onoliko koliko bismo mi to željeli. Ali saznat ćemo".

Postoje također i informacije da su agenti CIA-e poslani u Libiju u manjim operativnim skupinama, a međunarodni izaslanici počinju razgovarati s pobunjenicima.

Mustafa Gheriana jedan je od predstavnika pobunjenika. "Jedna američki izaslanik treba biti ovdje, ali ne mogu potvrditi ni demantirati je li on stigao".

No, čak i s potporom međunarodne zajednice pobunjenici se na terenu povlače. Njihov vojni glasnogovornik tvrdi da je riječ o taktičkom povlačenju, ali Gadafijeve snage su blizu da povrate područja koja su pobunjenici posljednjih dana zauzeli.

U Washingtonu se danas održava kongresno saslušanje o američkoj ulozi u libijskim zbivanjima, a kongresni zastupnici su ranije informirani da još nije donesena odluka o eventualnom naoružavanju pobunjenika. Neki američki zakonodavci upozoravaju da nema dovoljno podataka o tome tko su pobunjenicima i da bi isporučeno oružje moglo doći u pogrešne ruke.

XS
SM
MD
LG