Linkovi

Tragična pogibija američkih diplomata : krivce ćemo pronaći i dovesti pred lice pravde


Tacloban'daki Tayfun mağdurları - Filipinler, 23 Aralık 2013
Tacloban'daki Tayfun mağdurları - Filipinler, 23 Aralık 2013
Ambasador Sjedinjenih Država Christopher Stevens , ubijen je u toku noći, sa još tri američka diplomata, nakon što je masa razbješnjelih Libijaca napala konzulat u Benghaziju i zapalila ga. Prosvjednici su, kako se navodi, izašli na ulicu razljućeni amaterskim filmom koji se pojavio na You Tube, a u kojem se ismijava poslanik Muhammed. Film je uradio Amerikanac izraelskog porijekla Sam Bacile koji se trenutno krije.

Ambasador J. Christopher Stevens je prvi američki diplomata ubijen u inozemstvu, u više od 20 godina. On je iskusni diplomata u regionu, a položaj američkog ambasadora u Tripoliju je preuzeo u maju mjesecu .

Američki predsjednik Barack Obama je osudio ubojstvo četvorice Amerikanaca , i obećao da će se ući u trag napadačima, i dovesti ih se pred lice pravde.
Govoreći u vrtu Bijele Kuće , u društvu američkog državnog sekretara Hillary Clinton, gospodin Obama je izdao predsjedničku naredbu o povišenim mjerama sigurnosti na svim diplomatkim položajima Sjedinjenih Država u svijetu. Američki zvaničnici su saopćili da je Washington u Libiju poslao dodatnih 50 marinaca kako bi se pojačala sigurnost.
Fotografija ambasadora Stevensa nacinjena u ponedjeljak, April 11, 2011, u konzulatu u Benghaziju
Fotografija ambasadora Stevensa nacinjena u ponedjeljak, April 11, 2011, u konzulatu u Benghaziju

Gospodin Stevens je bio omiljeni diplomata medju libijskim pobunjenjenicima zbog njegove jake podrške pobuni protiv Gadhafija. Gospodja Clinton je kazala da je ambasador Stevens riskirao vlastiti život kako bi pružio ruku pomoći libijskom narodu da se izgrade osnove nove, slobodne zemlje.

Zamjenik libijskog premijera Mustafa Abu Shagour je osudio ubojstva, nazvavši ih kukavičkim činom.

Ministar unutrašnjih poslova Libije Wanis al-Sharif je rekao reporterima da je jedna naoružana grupa napala zgradu kozulata u gotovo samoubilačkoj misiji. On je dodao da je greška konzulata što nisu poduzeli odgovarajuće mjere predostrožnosti. U ranijim izvještajima se kaže da su naoružani napadači iz grupe Ansar Al Sharia napali američki konzulat automatskim oružjem i ručnim granatama.
XS
SM
MD
LG