Linkovi

Militanti ISIS-a mijenjaju taktiku, ocjenjuju američki stručnjaci


Područja pod kontrolom ISIS-a
Područja pod kontrolom ISIS-a

"Neprijatelj se prilagođava i postaje sve teža meta. Vješto manevriše, koristi stanovništvo, uspješnije se prikriva. Ipak, kada uočimo cilj, uništavamo ga."

Po posljednjim ocjenama američkog Ministarstva odbrane, militanti Islamske države Irak i Sirija, prilagođavaju se zračnim napadima koalicionih snaga. Mnogo uspješnije se skrivaju na terenu, otežavaju uočavanje i identifikaciju čime se smanjuje efikasnost napada i američkih i zračnih snaga drugih zemalja, istakao je zapovjednik Združenog štaba američke armije general Martin Dempsey, dan nakon što je i minister odbrane Chuck Hagel izjavio da je će biti vrlo teško i koplicirano poraziti militante i ekstremiste Islamske države.

Ove ocjene izrečene su u vrijeme dok se na sjeveru Sirije nastavljaju se žestoke borbe za Kobani, grad koji borci Islamske države opsjedaju već danima, i dok u Iraku snage iračke armije nastoje zaustaviti prodore sunitskih ekstremista koji su stigli na 15-ak kilometara od Bagdada. Glavni grad Iraka potresaju i novi samoubilački napadi auto-bombama ,uz veliki broj poginulih.

Američki vojni zapovjednici ističu da su zračnim napadima zaustavljeni brojni prodori militanata ISIS-a unatoč prikrivanju pokreta kolona, konvoja sa oružjem i položaja koje su zauzeli. Iako se time otežava zadatak koalicionih snaga, konačni cilj misije je ostvariv, smatra general Martin Dempsey, zapovjednik Združenog štaba američke armije:

"Neprijatelj se prilagođava i postaje sve teža meta. Vješto manevriše, koristi stanovništvo, uspješnije se prikriva. Ipak, kada uočimo cilj, uništavamo ga."

Tokom boravka u Čileu, američki ministar odbrane Chuck Hagel istakao je da je stanje na ratištima na sjeveru Sirije i Iraka vrlo opasno, da su Sjedinjene Države u potpunosti svjesne te opasnosti, i dodao:

"Operacija slamanja ISIS-a do konačnog uništenja tog pokreta biće duga, teška i vrlo složena. Za uspjeh je nužno da se stekne više faktora - jaka i efikasna koalicija, stabilna i jedinstvena iračka vlada, snažna opozicija u Siriji. Sve to je potrebno, a postići taj cilj neće biti ni brzo, ni lako."

Po ocjeni generala Dempseya za sada nije potrebno upućivati američke borbene jedinice u Irak. On smatra da bi bilo dobro da američki vojnici budu u pratnji iračkih borbenih snaga u budućim ključnim borbama, kao što je, primjera radi, ponovno zauzimanje Mosula, trećeg po veličini grada u Iraku, koji se sada nalazi u rukama militanata Islamske države.

SAD: Militanti ISIS-a mijenjaju taktiku
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

XS
SM
MD
LG