Linkovi

Svijet: Za slamanje ISIS-a biće potrebne godine


"Naši avioni mogu udariti bilo gdje u Siriji i Iraku, ali mi ne činimo ništa da značajno suzbijemo rast i širenje Islamske države."

Prije skoro godinu dana, američki borbeni avioni počeli su na iračkom području sa zračnim udarima na pozicije militanata i ekstremista pokreta za takozvanu Islamsku državu Irak i Sirija. Od tada do danas ti udari su intenzivirani, formirana je široka međunarodna koalicija, ali dilema ko u tom ratu dobiva, a ko gubi, nije nimalo jasnija.

Godinu dana ranije....brojni apeli za pomoć:

"Naše porodice stradaju, naša djeca, naše žene. Prisiljeni na izbjeglištvo, nemamo šta da jedemo...." bile su riječi Shiren Suleiman, Kurdkinje iz Sinjara. Takav i na hiljade sličnih apela, prizori okrutnosti i surovosti boraca i ekstremista ISIS-a, njihovo brzo napredovanje na brojnim područjima Iraka podstakli su Sjedinjene Države na mnogo odlučniju akciju. Predsjednik Obama je prije skoro godinu dana saopštio:

"Naredio sam našoj armiji da vrši udare na teroriste ISIS-a."

Od avgusta prošle do avgusta ove godine izvedeno je blizu 6.000 zračnih udara koalicionih snaga na pozicije militanata Islamske države i u Iraku i u Siriji. Pogođeno je i uništeno preko 8.700 ciljeva.

Uz zračne udare, otpor militantima pružali su i njihovo napredovanje sprečavali pripadnici kurdskih oružanih grupa na sjeveru Iraka i jedinice iračke armije, ojačane kroz obuku pod vođstvom američkih vojnih instruktora, na drugim područjima Iraka. Ipak, borbene snage ISIS-a nisu značajnije postisnute. Bile su prisiljene povlačiti se na nekim dijelovima, ali su na drugim uspijevale napredovati. Takvog ratnog korak napred, korak nazad svjestan je i predsjednik Obama:

"U svakoj vojnoj operaciji bilo je biće perioda napredovanja, ali isto tako i određenih zastoja i uzmicanja. To se dešava i na područjima Ramade u Iraku i na jugu Sirije."

Analitičar Christopher Harmer jedan je od onih analitičara koji smatraju da strategija borbe protiv ISIS-a nije efikasna:

"Naši avioni mogu udariti bilo gdje u Siriji i Iraku, ali mi ne činimo ništa da značajno ograničimo i suzbijemo rast i širenje Islamske države."

Prema raspoloživim obavještajnim podacima u zračnim udarima ubijeno je i povrijeđeno oko 15.000 boraca Islamske države. Taj gubitak nadokanđivan je i pridruživanjem ekstremista i terorista iz drugih zemalja. Procjenuje se da se sada i do 30.000 stranih boraca pridružilo ISIS-u. Analitičar Daveed Gartenstein-Ross kaže:

"Mislim da pokret za Islamsku državu do sada dominira na bojnom polju. Uz to, razvili su snažan propagandni aparatus kojim ističu upjehe, a minimiziraju gubitke."

Univerziteski profesor i analitičar Max Ambrams vjeruje da ISIS-ovo veličanje nasilja i zločina počinje da se negativno odražava po taj pokret:

"Jezivi prizori koje plasiraju online su zapravo kontraproduktivni. Zbog surovosti onoga što rade i čime se hvale, počinju da presušuju potencijalno široki izvori regrutiranja i to je ono što vidimo da se događa."

Ta i druge pozitivne promjene u ratu protiv pokreta za Islamsku državu za izbjeglice u kampu nedaleko od Irbila neće doći tako brzo. Um Ula, izbjgelica iz Mosula kaže:

"Makar su naša djeca koliko-toliko sretna jer su suviše mala da shvate i da se boje onoga što se zapravo dešava."

Godinu dana nakon prvih zračnih udara protiv militanata i ekstremista Islamske države u Iraku, Sjedinjenje Države i zemlje saveznice još uvijek nisu prisilile njihove snage na uzmicanje. Za konačno slamanje tog pokreta, upozoravaju mnogi, biće potrebne godine.

Svijet: Za slamanje ISIS-a biće potrebne godine
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

XS
SM
MD
LG