Linkovi

SAD: Infrastrukura u jadnom stanju


"Izgradili smo svojevremeno svu potrebnu infrastrukturu, ali na održavanju ne možemo učiniti ništa, ništa" – konstatuje Bill Peduto, gradonačelnik Pittsburga.

Mnoge američke infrastrukturne objekte nužno je temeljito renovirati, ili rušiti i graditi nove. U nedavnom izvještaju Asocijacije inžinjera civilne gradnje putevi, mostovi, pruge, tuneli, podvožnjaci, nadvožnjaci ocijenjeni su, u prosjeku, jedva prolaznom ocjenom. Ukupno stanje ukazuje na značajno pogoršanje dalje upotrebljivosti tih objekata. A jučer je predsjednik Sjedinjenih Država ponovo naglasio da će za obnovu infrastukture biti izdvojeno oko hiljadu milijardi dolara. Lokalnim zajednicama ta snažna finansijska injekcija neće biti na raspolaganju tako brzo.

Primjer Pittsburga, jednog od velikih i nekada ekonomski snažnih američkih gradova, vrlo zorno potvrđuje i jedno i drugo – loše stanje infrastrukturnih objekata i nužnost izdašne finansijske pomoći.

U decembru 2015. godine most Greenfild, dio povijesti Pittsburga, morao je biti srušen. Cijena temeljite obnove tog 95. godina starog mosta bila previsoka, a konačni rezulat neizvjestan. Slične projekte obnove, ili gradnju novih, lokalne zajednice ne mogu finasirati bez federalne ili finansijske pomoći saveznih država, ističe Guy Costa, zvaničnik gradske uprave Pittsburga, i dodaje:

"Mi trebamo tu pomoć. Potrebna je svim gradovima. Ne samo nama, u Pittsburgu, ili na području zapadne Pennsylvanie, nego širom Amerike. Naša infrastruktura je stara, propada, ruši se i svaka finasijska pomoć je neophodna."

Novcem iz federalnog budžeta pokriveno je 80 odsto troškova gradnje novog mosta, 15 procenata je iz bužeta Pennsylvanie, a 5 posto iz gradskog budžeta Pittsburga. To znači da će gradnja novog mosta od ukupnih 19 miliona dolara, Pittsburg koštati milion dolara.

U svom prvom govoru u Kongresu predsjednik Trump je obećao da će od senatora i zastupnika tražiti da usvoje zakon o izdvajanju hiljadu milijardi dolara za obnovu postojeće i gradnju nove infrastrukture. No, to će potrajati. U međuvremenu....

"Izgradili smo svojevremeno svu potrebnu infrastrukturu, ali na održavanju ne možemo učiniti ništa, ništa" – konstatuje Bill Peduto, gradonačelnik Pittsburga.

Pittsburg je nekada bio jak industrijski grad, grad snažne proizvodnje čelika. Ali, kao i u mnogim drugim starim američkim gradovima, koji su se širili gradnjom novih kvartova, novac nužan za novu infrastrukturu da bi se ti kvartovi povezali sa starim gradskim jezgrom izdvajan je na račun održavanja stare infrastrukture.

Gradonačelnik Pittsburga to poredi na ovaj način:

"I to je isto kao i održavanje kuće. Kroz krov jednog dana počinje pomalo da prokišnjava, vi to ignorirate, odlažete popravku, finasirate nešto preče, i jednog dana shvatite da morate mijenjati cijeli krov."

Uz hroničan nedostatak novca u lokalnim zajednicama, velika otežavajuća okolnost je spora birokratska procedura.

"U mnogim slučajevima potrebne su godine da novac odobren u Washingtonu stigne do lokalnih zajednica. A kada je napokon tu, kod nas, moramo proći kroz višegodišni proces pripreme i realizacije projekata" – kaže Guy Costa.

Novi mostu koji se gradi uveliko će olakšati život za oko 20 hiljada stanovnika. A to je samo jedan most, na gradskom području na kojem živi oko 300 hiljada stanovnika. I dok most ne bude otvoren za saobraćaj hiljade vozila koja su išla preko starog Greenfield mosta prolaze kroz nekada tihe i mirne kvartove.

Katie Lederman, jedna stanovnica tih kvartova, bila je u velikoj dilemi:

"Došlo je do velike zbrke, zastoja, saobračajnih čepova. Život nam je tako poremećen da sam razmišljala i o prodaji kuće. Užasno je."

Novi Greenfield most trebalo bi da bude otvoren sredinom ove godine. Građen je, velikim dijelom, novcem odobrenim u vremenu prethodne američke administracije. Za dalju sudbinu 58 hiljada mostova, sada u rizičnom stanju, vrlo je bitno hoće li predsjednik Trump uspjeti ubijediti članove oba doma Kongresa da odobre obećanih hiljadu milijardi dolara za obnovu postojećih i gradnju novih infrastrukturnih objekata.

SAD: Infrastrukura u jadnom stanju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG