Linkovi

SAD: U Kongresu je ključ rješenja


Jedno od prihvatilišta maloljetnih ilegalnih imigranata na jugu Teksasa
Jedno od prihvatilišta maloljetnih ilegalnih imigranata na jugu Teksasa

Izvršnim predsjedničkim naredbama američke granice se mogu ojačati, ali to ne znači i rješavanje kompleksnog problema ilegalnog useljavanja u SAD i statusa ilegalnih useljenika.

Više od pedeset hiljada maloljetnika koji su bez roditelja, u proteklih sedam, osam mjeseci, ilegalno prešli američko-meksičku granicu je humanitarna kriza i posljedica je nefunkcionalnog i nejasnog američkog imigracionog sistema, istakao je jučer, nakon u više navrata izrečenih sličnih ocjena, i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama. On je takođe veliki dio krivice za tu krizu pripisao Republikancima u Kongresu koji, kako je rekao, blokiraju nastojanja Bijele kuće na reformiranju zakonske regulative i imigracionog sistema.

Predsjednik je najavio da će koristiti izvršne ovlasti da bi zaštitio američke granice, posebno granicu sa Meksikom koju svakodnevno na stotine djece bez roditelja iz Centralne Amerike prelazi svakodnevno i ulazi na područja na jugu Teksasa. Uredi za useljeništvo gdje se odlučuje o njihovom pravu da ostanu ili budu deportirani su preplavljeni.

"Problem je to što je naš sistem nefunkcionalan i nejasan. Ljudi ne znaju osnovna pravila“ - rekao je jučer predsjednik Obama i istakao da krijumčari svih vrsta i opasni kriminalci koriste poroznost američke granice i konfuziju u imigracionom sistemu i krijumčare i ljude i robe na američko tlo. I jedno i drugo ima vrlo teške posljedice po ekonomiju i zapošljavanje.

Predsjednik je i jučer oštro i nedvosmisleno optužio Republikance u Zastupničkom domu Kongresa za blokiranje glasanja o zakonu o reformi useljeništva i najavio više mjera koje je prisiljen poduzeti, koristeći predsjedničke ovlaste:

"Kao prvi korak, od ministara unutarnje sigurnosti i pravosuđa zatražio sam da svim raspoloživim unutarnjim resursima i snagama ojačaju naše granice. Zaštita javne sigurnosti i deportiranje kriminalaca bili su i ostaju prioritet. Uz to, sada ćemo još više usmjeriti napore da naše granice budu što sigurnije i čvršće."

Od oktobra prošle godine do sada više od 52.000 djevojčica i dječaka prešlo je na američkog tlo na jugu Teksasa. Svi objekti u kojima se pritvorenim drže ilegalni imigranti su prepuni. Većina maloljetnika stigla je iz Gvatemale, Hondurasa i Salvadora.

Greg Abbott, državni pravobranilac Teksasa, ističe:

"Ova humanitarna kriza dijelom je posljedica politike Bijele kuće. Ta politika mnoge, pa i djecu, navodi da pokušaju, rizikujući i život, ući na naše tlo.“

Rješavanje statusa djece, ilegalnih useljenika usporava i otežava zakon usvojen u vrijeme predsjednika George W. Busha prema kojem maloljetnici ne mogu odmah, iz istih stopa, biti deportovani u zemlje porijekla. Predsjednik Obama insistira na promjeni tog zakona i traži da Kongres odobri više od dvije milijarde dolara za rješavanje sadašnje krize.

Tokom obilaska američke granice u Arizoni ministar unutarnje sigurnosti Jeh Johnson poručio je vlastima zemalja Centralne Amerike da čine mnogo više na zaustavljanju maloljetnika:

"Moja poruka je .... za djecu je opasno po život krenuti na put od preko 1.600 kilometara. I vlasti tih zemalja i roditelji moraju znati da ta djeca nemaju nikakvo pravo da ostanu u Sjedinjenim Državama. Za njih nema legalnog puta do američkog državljanstva. Ne isplati se krenuti na dug i opasn put."

Izvršnim naredbama o ojačavanju američkih granica krize poput sadašnje mogu biti spriječene. No to ne znači i rješavanje izuzetno velikog i kompleksnog problema ilegalnog useljavanja i statusa ilegalnih useljenika. Toga nema i neće biti bez saglasnosti i reforme useljeništva usvojene u Kongresu.

SAD: U Kongresu je ključ rješenja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

XS
SM
MD
LG