Linkovi

Predstavnički dom osudio govor mržnje u svim oblicima


Članica Predstavničkog doma Ilhan Omar, demokrata iz Minnesote, tokom konferencije za novinare na kapitol hilu u januaru 2019. (Foto: AP)
Članica Predstavničkog doma Ilhan Omar, demokrata iz Minnesote, tokom konferencije za novinare na kapitol hilu u januaru 2019. (Foto: AP)

Drugi put u posjlednjih mjesec dana, Predstavnički dom američkog Kongresa osudio je govor mržnje u bilo kom obliku, u pokušaju većinskih demokrata da okončaju kontroverzu u vezi sa izjavama jedne od članica, koje su mnogi ocijenili kao antisemitske.

Predstavnički dom usvojio je rezoluciju ogromnom većinom - sa 407 glasova za i svega 23 protiv. Iako se u njoj ne pominje po imenu nova članica Predstavničkog doma Ilhan Omar, demokrata iz Minnesote, glasanje je zamišljeno kao ograđivanje od njenih komentara u Washingtonu prošle nedjelje, kada je rekla:

"Želim da razgovaramo o političkom uticaju u ovoj zemlji prema kojem je u redu da se vrši pritisak za odanost stranoj zemlji".

Prije insinuacije da jevrejski ili izuzetno pro-izraelski zakonodavci imaju dvostruku lojanost - SAD i Izraelu, Ilhan je na Twitteru pominjala jevreje i novac i istovremeno analizirala uticaj Američko-izraelskog odbora za javna pitanja (AIPAC), izuzetno uticajnog lobija, na odluke zakonodavaca u vezi sa Izraelom.

Tokom kamapanje prošle godine da postane jedna od svega dvije Amerikanke muslimanske vjeroispovjesti izabrane u Kongres, Omar se takođe izvinila za antisemitske implikacije u nekim od svojih tvitova i izjava.

Rezolucija kojom je specifično osuđen govor mržnje, kao odgovor na tvit Omar o "guranju" proizraelske politike u Kongresu, usvojena je u Predstavničkom domu prošlog mjeseca.

Njeni komentari izneli su na vidjelo duboke podjele unutar Demokratskog kokusa u smislu religije, rase i godina, koje su izvor frustracije za predsjedavajuću predstavničkog doma Nancy Pelosi koja pokušava da "progura" demokratsku političku agendu.

XS
SM
MD
LG