Linkovi

Saudijska Arabija cilja Muslimanke u američkom Kongresu


FILE - This combination of 2018 photos shows then-Representatives-elect Ilhan Omar, left, and Rashida Tlaib, in Washington. Omar and Tlaib have drawn political attacks from Saudi Arabia for allegedly representing views not in line with those of the kingdom.
FILE - This combination of 2018 photos shows then-Representatives-elect Ilhan Omar, left, and Rashida Tlaib, in Washington. Omar and Tlaib have drawn political attacks from Saudi Arabia for allegedly representing views not in line with those of the kingdom.

Saudijska Arabija mogla bi zažaliti zbog političkih napada koji su iz kraljevstva usmjereni na dvije žene - američke muslimanke izabrane u Kongres. Jedna od njih, Ilhan Omar iz Minesote osigurala je mjesto u Vijeću koje može da poremeti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji.

Omar, somalijska Amerikanka koja je prošle sedmice osvojila mjesto u Komitetu za vanjske poslove Doma i njena kolegica kongresmenka Rašida Tlaib iz Mičigena, privukle su neodobravanje u medijima koje kontroliše naftom bogato kraljevstvo kao i kritike akademika kiji podržavaju stavove kraljevske porodice a koji tvrde da su kongresmenke "tajni islamisti" u savezu za Muslimanskim bratstvom.

Preuzimajući mjesto u Komitetu za vanjske poslove Omar je izjavila da je odlučna da "obuzda prodaju oružja zlostavljačima ljudskih prava kao što je Saudijska Arabija".

Napadi na dvije zakonodavke, koje se nazivaju, demokratskim socijalistima, ne smanjuju se od pobjede na prošlogodišnjim izborima. One su tako postale prve dvije Muslimanke izabrane u američki Kongres. Obje su među nekoliko politički progrsivnih novajlija u Kongresu a obećale su da će uzdrmati američki Kongres i vlastitu Demokratsku stranku.

FILE - Representative Ilhan Omar, Democrat-Minnesota, center, is seen with fellow lawmakers during a news conference on Capitol Hill in Washington, Jan. 10, 2019.
FILE - Representative Ilhan Omar, Democrat-Minnesota, center, is seen with fellow lawmakers during a news conference on Capitol Hill in Washington, Jan. 10, 2019.

Saudijski diplomata pokrenuo je retorički napad na zakonodavke tweetom o izbornoj noći, ciljajući Omar. Najavio je da će ona biti neprijateljski nastrojena prema Zalivu te da je pristalica političkog Islama kojeg predstavlja Muslimansko bratstvo.

Al Arabija, mreža koju su osnovali rođaci saudijske kraljevske porodice, prošlog mjeseca objavila je da su dvije novoizabrane kongresmenke dio anti-saudijske infiltracije u američku politiku, koja ima za cilj potkopavanje strateškog partnerstva američkog predsjednika Donalda Trumpa sa Saudijskom Arabijom. Iste tvrdnje ponovljene su i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saudijskom susjedu i zavezniku. Muslimansko bratstvo, politički pokret, zabranjeno je u obje zemlje. ​

"Borba demokrata protiv republikanske kontrole nad američkim kongresom dovela je do savezništva s političkim islamističkim pokretima kako bi se vratila njihova kontrola nad vladom, gurajući muslimanske kandidate i aktivistkinje imigrantskih manjina na izbornu scenu", tvrdi pisac članka u Al Arabiyi.

IIronija u retoričkim napadima

Pristalice kongresmenki saudijsku medijsku kampanju opisuju kao kaznu, zbog progresivnih društvenih stavova poput snažnog zagovaranja LGBT i ženskih prava.

Saudijsko ciljanje dvije kongresmenke je odgovor, kako kažu, na žensko zagovaranje ljudskih prava i njihovu kritiku saudijskih kraljevskih porodica, a posebno de facto vladara kraljevstva, prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana.

Obje žene kritizirale su Trumpa zbog njegovog rukovanja sa Saudijskom Arabijom kao odgovor na ubistvo novinara Jamala Khashoggija u oktobru. Omar je nakon ubistva tweetala : "Saudijska vlada je možda bila strateška u zataškavanju svakodnevnih zločina počinjenih nad manjinama, ženama, aktivistima, pa čak i #YemenGenocide, ali ubistvo #JamalKhashoggi bi trebalo da bude poslednje zlo koje im je dozvoljeno počiniti. "

FILE - Representative Rashida Tlaib, Democrat-Michigan, speaks at a news conference on Capitol Hill in Washington, Jan. 17, 2019.
FILE - Representative Rashida Tlaib, Democrat-Michigan, speaks at a news conference on Capitol Hill in Washington, Jan. 17, 2019.

Trump se suzdržao od teškog kažnjavanja Saudijske Arabije za ubistvo Khashoggija u konzulatu u Istanbulu. Trumpova administracija je uvela sankcije za 17 Saudijaca optuženih za organizovanje ubistva, ali kaže da je strateški odnos sa Rijadom previše važan da bi se učinilo više.

Zakonodavke nisu fokusirane samo na Saudijsku Arabiju. Obje žene - ironično, uzimajući u obzir saudijsku kritiku - su čvrsti protivnici izraelske politike i podržavaju pokret bojkota, zaustavljanja investicija i sankcija protiv Izraela.

U intervuu u četvrtak za on-line istraživačku stranicu koja naginje u lijevo, Rashida Tlaib, prva palestinsko-američka žena izabrana u Kongres, kaže da neće podržati američku vojnu pomoć Izraelu ili "bilo kojoj zemlji koja nije za jednakost ili pravdu."

O Palestini je rekla: „Moram reći da moja baka živi tamo. Bilo kakva pomoć zemlji koja poriče njeno ljudsko dostojanstvo, poriče joj jednakost, činjenicu da ona mora ići, znate, preko kontrolnih punktova da stigne u bolnicu činjenica da se ona osjeća manje vrijednom , to je nešto što neću podržavati.”

Tlaib je rekla da bi vojna pomoć trebala biti korištena kao sredstvo za uvjeravanje zemalja da poštuju građanska prava.

"Ako to ne radimo u Izraelu, Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama, onda ne radimo svoj posao kao zemlja", dodala je ona.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG