Linkovi

Vječna debata o oružju


Vrhovni sud Sjedinjenih Država
Vrhovni sud Sjedinjenih Država

Pravnička osporavanja i debate nastavljaju se nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio da Amerikanci imaju pravo da posjeduju oružje za samoodbranu bilo gdje da žive u ovoj zemlji.

Pravnička osporavanja i debate nastavljaju se, evo, već cijelu sedmicu nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio da Amerikanci imaju pravo da posjeduju oružje za samoodbranu bilo gdje da žive u ovoj zemlji. Najviša sudska instanca je potvrdila da ustavno pravo na posjedovanje oružja važi u cijeloj Americi - odgovarajući tako na zahtjev da se ukine zabrana oružja koja je važila u saveznoj državi Illinois. Vrhovni sud je, medjutim, rekao da se tom presudom ograničavaju, ali ne i ukidaju, mogućnosti da savezne države uvedu rješenja za svoje socijalne probleme koja će, kako sud naglašava, odgovarati lokalnim potrebama i prihvaćenim vrednotama. Dakle, i oni koji se zalažu za slobodno posjedovanje i nošenje oružja i oni koji se zalažu za restrikcije - zaklinju se da nastavljaju borbu za svoje principe.

Iako se zakoni o kontroli oružja mijenjaju tokom vremena, debata o tome hoće li manje ograničenja zajednice ugrožene kriminalom učiniti sigurnijim ili ne - ostaje uvijek ista:

- Dokazano je i opet dokazano da ćemo tako biti sigurniji. Naoružano društvo je pristojno društvo.

Protivnici oružja misle drugačije:

- Zdrav razum govori da mi na ulicama trebamo manje oružja, a ne više oružja.

Samo nekoliko dana nakon što je Vrhovni sud neustavnim proglasio čikaški, 28 godina star, zakon o zabrani posjedovanja pištolja - članovi gradskog parlamenta, razljućeni nedjeljama oružanog nasilja u gradu, donose novi niz oštrih zakona o kontroli korišćenja, prodaje i transporta oružja.

Sin Annette Holt ubijen je u gradskom javnom prevozu. Ona strahuje da će više oružja na ulicama, samo pogoršati stvari:

- Ovo je šamar svima nama čija su djeca žrtve nasilja...

U presudi Vrhovnog suda navodi se da je pravo na oružje za samoodbranu - temeljno pravo, po Drugom amandmanu Ustava, i da se to primjenjuje i na pravosudje saveznih država i lokalne zakone. Ali čikaški gradonačelnik Richard Daley se suprotstavlja takvoj presudi - uvodjenjem novih ograničenja na oružje, koja neće remetiti prava iz Drugog amandmana.

- Mi smo zemlja zakona, i nikad ne smijemo postati zemlja oružja.

Odluku Vrhovnog suda pozdravili su vlasnici oružja u Virginiji. Oni su se okupili u jednom baru u predgradju Washingtona, da proslave još jednu pobjedu. Nakon 15-godišnje zabrane, novi zakon te savezne države dozvoljava nosiocima dozvole za oružje, da to oružje unose i u restorane u kojima se toči alkohol, sve dok oni sami ne piju alkohol. Phillip van Cleave je predsjednik udruženja aktivista za oružje:

- Samo u Virginiji ima gotovo četvrt miliona nosilaca dozvole za nošenje oružja i ovo im ponovo daje pravo da biraju gdje će da jedu...

Van Cleave kaže da će njegova organizacija nastaviti da se bori protiv drugih zakona o oružju, poput propisa koji gradjanima Virginije brani kupovinu više od jednog oružja mjesečno...

S druge strane, oni koji se zalažu za kontrolu oružja, procjenjuju da će većina zakona u Americi kojima se kontroliše oružje ipak ostati na snazi, uprkos zakonskom osporavanju takvih zabrana od strane ljubitelja i vlasnika oružja.

XS
SM
MD
LG