Linkovi

SAD: Guantanamo još uvijek traje


Većina pritvorenika u Guantanamu bili su zarobljeni talibanski borci i osumnjičenici za terorizam. Sada ih je u pritvoru 149. U kategoriji "držati na neodređeno" je njih 38.

Prošlo je više od 12 godina otkako je, u vrijeme bivšeg američkog predsjednika Georga W. Busha, ponovo otvorena zatvorska jedinica u vojnom kampu Guantanamo Bay na Kubi. Blizu 800 zatvorenika, osumnjičenika za terorizam držano je u toj jedinici kraće ili duže vrijeme od početka takozvanog globalnog rata protiv terorizma. Predstavnici brojnih organizacija i grupa za zaštitu ljudskih prava tvrdili su da je držanje tih zatvorenika nelegalno, a američka vlada da je to neohodno.

Zatvorska jedinica reaktivirana je početkom 2002. godine, četiri mjeseca poslije terorističkih napada 11. septembra 2001, koji su bili neposredan povoda za rat terorističke mreže al-Qaide i talibanskog režima koji joj je u Afganistanu pružio sigurno utočište i baze za obuku i organiziranje napada. Svi pritvorenici u Guantanamu bili su muslimani, većina zarobljeni talibanski borci, neki ne stariji od 18 godina. Sada ih je u pritvoru 149. U kategoriji "držati na neodređeno" je 38 osumnjičenika.

Nicholas Rostow, bivši specijalni savjetnik predsjednika Ronalda Reagana i George Herberta Busha podsjeća:

"Američke administracije koje je predvodio predsjednik George W. Bush pritvorenike u Guantanamu tretirale su kao uhvaćene teroriste, a ne kao ratne zarobljenike u skladu sa Ženevskom konvencijom."

Tom konvencijom, usvojenom 1949. godine definirano je, u najkraćem, da su ratni zarobljenici vojnici u uniformama zarobljeni u sukobima vojnih sila međunarodno priznatih država.

Cully Stimson, pravi ekspert pri fondaciji Heritage ističe:

"Znalo se od samog početka da se mora odlučiti o legalnom statusu tih zarobljneika. Imali bi punu zaštitu po Ženevskoj konvenciji da su bili vojnici zemalja čiji su parlamenti i vlade ratificirale Ženevsku konvenciju."

U tom kontekstu Cully Stimson podsjeća i na još jednu bitnu okolnost:

"Činjenica koja donekle komplicira taj problem je to što je tabibanski režim bio na vlasti u vrijeme terorističkih napada od 11. septembra. Samo su tri države priznavale taj režim kao legitiman. Sve ostale, naravno i Sjedinjene Države, ne."

Sjedinjene Države pritvorenike u Guantanamu tretiraju kao zarobljenike u ratu protiv terora koji će biti vraćeni u zemlje porijekla nakon što taj rat bude okončan, što se, sasvim je izvjesno, neće desiti ni brzo ni lako.

"Pritvor, ma koliko dugo trajao, je prihvatljivija alternativa. Prihvatljivije je držati te teroriste izlovane, u zatvorski pristojnim životnim uvjetima, nego progoniti ih i ubiti. To bi bio definitivan, najgrublji oblik obračuna sa osumnjičenikom za terorizam, dok je držanje u pritvoru sprečavanje da vrše terorističke napade i ubijaju druge“- kaže Cully Stimson

Američka vlada planira neke pritvorenike držati neodređeno dugo. Za one druge, koji bi kad tad mogli biti pušteni, moraju se steći određene okolnosti ističe Nicholas Rostow:

"Pritvorenici iz Guantanama nisu poželjni u mnogim dijelovima svijeta i teško je naći državu spremnu da ih prihvati i drži pod kontrolom. Nekima će se suditi, pred vojnim komisijama ili na civilnim sudovima."

Predsjednik Obama je prije šest godina obećao zatvoriti zatvorku jedinicu u Guantanamu. Nije uspio osigurati sve potrebne uvjete i sada, nakon nedavne razmjene petorice pritvorenika za američkog vojnika u talibanskom zarobljeništvu, teško je predviđati da li će, i kada bi se namjera predsjednika Obame mogla ostvariti.
SAD: Guantanamo još uvijek traje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG