Linkovi

SAD: „Pod ključem“ i Statua slobode


Koliko god da su brodovi blizu otoku na kojem je Statua slobode to nije ono što turisti žele. I njih je pogodila blokada rada američke vlade.

Širom svijeta najpoznatiju američku statuu, Statuu slobode, od jučer Amerikanci i mnogobrojni turisti koji su u New Yorku, mogu samo poizdaljeg vidjeti, ali ne i prići na dohvat ruke ili ući u njenu unutrašnjost. Nemogućnost da uđu i popnu se do njenog vrha, do ruke koja drži visoko udignutu baklju slobode iznenadila je i razočarala mmoge posjetioce New Yorka. Mogu je vidjeti iz brodova koji krstare između dva otoka, otoka na kojem je statua i otoka Ellis, na kojem su milioni imigranata čekali i dočekali dozvolu za useljene u Sjedinjene Države.

Will Koehn iz savezne države Missouri je jedan od neprijatno iznenađenih:

"Stigli smo da vidimo i Statuu slobode, ali ne možemo na otok. Razočaran sam."

Payal Patel, britanska turistkinja, razočaran je mnogo više:

"Mislim da to šteti ugledu Sjedinjenih Država. Došao sam da vidim ovu zemlju, da doživim američku kulturu, osjetim američki stil života. Neću to doživjeti ono čemu sam se nadao. Amerika je razvijena zemlja, ne zemlja u razvoju."

Tina Mari, posjetiteljka iz Australije, kaže:

"Zaista je teško vjerovati da Kongres Amerikance drži u neizvjesnosti. Imam utisak da ih želi antagonizirati, naljutiti. Toliko mnogo ljudi neće biti plaćeno. Čemu sve to."

Koliko god da su brodovi bili blizu otoku na kojem je Statua slobode to nije bilo ono što su turisti željeli. I njih je pogodila blokada rada američke vlade.
SAD: „Pod ključem“ i Statua slobode
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00
XS
SM
MD
LG